Ne postoji nitko drugi na ovome svijetu tko je isti kao i vi. Možemo to prihvatiti kao nešto lijepo i osjećati se posebnima, međutim često nije tako. Puno žena, zbog usporedbe s drugima, zbog težine ostvarivanja onoga što žele ili zbog teškog djetinjstva, ne vide sebe posebnom, već prosječnom ili čak ispod prosječnom. Posljedično, nemaju visok osjećaj vlastite vrijednosti, teže ostvaruju sretnu partnersku vezu kao i poslovne uspjehe. Toliko toga proizlazi iz vlastite slike o samima sebi. Ken Honda, autor knjige „Sretan novac“, piše da samopouzdani ljudi nisu samopouzdani jer imaju novaca, nego zbog samopouzdanja imaju novaca. Dakle obrnuto je. Tako da je i novac vezan za osjećaj sebe, sliku o sebi, osjećaj vlastite vrijednosti.

Kako vidjeti svoju posebnost?

Prvo je bitno znati smo svi različiti, jedinstveni i time automatski - posebni.

Drugo, treba osvijestiti samoga sebe, što jeste, koje kvalitete nosite u sebi, što vas veseli, što donosite drugima i na koji način, što drugi vole na vama, što vam je lagano, u čemu uživate… Bitno je dubinski poznavati sebe.

Treće, svjesno staviti fokus na vlastite vrline, a ne samo na mane, negative, prepreke i izazove. Da, treba biti realan i svjestan svojih grešaka, ali ne se samo fokusirati na njih, također niti ekskluzivno samo na svoje prednosti, pri tome zanemarivati svoje mane. Niti jedna krajnost nije dobra. Osoba koja je isključivo fokusirana na svoje vrijednosti i smatra da nikada nije u krivu, ima narcisoidnost u sebi i to nije zdravo niti za tu osobu niti za one oko nje. S druge strane, osoba koja samu sebe stalno kritizira i stalno nešto „popravlja“ na sebi, ima izazov s vlastitom vrijednosti i smatra se manje vrijednom.

Četvrto, znati da nismo bolji od drugih, dakle ne smijemo biti nadmeni i narcisoidni. Da ne stavljamo sebe iznad, a druge ispod – jer to je odraz snage koja se dobiva iz omalovažavanja drugih. To nikako nije zdrav ni ispravan izvor snage. Također treba znati da nismo niti lošiji od drugih. Ako je neka osoba u nekom polju „bolja“ u nečemu od vas, to ne znači da ste automatski vi cijeli lošiji. To samo znači da, u tom konkretnom području, osoba ima poseban dar ili više prakse ili slično.

žena
Unsplash 

Peto, nije dobro mjeriti sebe po mjerilima obitelji i društva, već cijeniti svoju posebnost. Neke žene su rođene vrlo ambiciozne i željne promjena u svijetu. I sada zamislite tu ženu u manjoj sredini u kojoj su mjerila prihvaćenosti da je žena majka, te da je posvećena obitelji. Ta ista žena, ako nije usklađena sa samom sobom, može se osjećati loše te smatrati kako s njom nešto nije uredu jer ona želi drugačiji život. Može biti i suprotna priča, da je osoba divna s djecom i njezina svrha duše je da bude majka, da bude sa svojom obitelji i ne zanima je previše karijera. Ona to osjeća u svakoj pori sebe i zna da je tako. Međutim, recimo da živi u velikom gradu i svi iz njezine obitelji i bliskog okružja su vrlo ambiciozni i imaju jako uspješne karijere. Ako nije dubinski usklađena sa sobom, mogla bi se također osjećati da nešto s njom nije uredu.

Skrenula bih svakako pažnju na osjećaj vlastite vrijednosti koji kod žena zna biti vrlo često poljuljan. Ako u tom polju imate izazova i znate da je tako, na tome treba svjesno raditi, ako trebate pomoć svakako je tražite. Često u svojim savjetovanjima vidim da je upravo to jedno od glavnih problema koje žene imaju. 

  • Znajte da ste vrijedne samim svojim postojanjem, jer nema nikoga na svijetu tko je isti kao i vi.
  • Otkrijte sebe, otkrijte svoje darove, svoje talente, svoje strasti.
  • Živite svoju radost, radite stvari koje vas vesele, koje vam stvaraju iskru u srcu.
  • Budite ponosni na sebe.
  • Oprostite si na svojim 'greškama'.
  • Oprostite drugima. 
  • Nemojte nikada misliti da ste lošiji od nekog drugoga, a ni da ste bolji od nekog drugoga. Budite svoji i zadovoljni s onim što jeste.
  • Ne uspoređujte se s drugima, osim ako vas to inspirira i motivira da budete još bolji i da rastete. Usporedite se radije sa samim sobom, gdje ste bili prije pet godina, a gdje ste sada.
Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

 Ako vas zanima čitanje duše/intuitivno čitanje sada, do 16.06.2023. je na posebnom popustu od 20%. Više informacija OVDJE.