Danas je dostupno mnoštvo knjiga i videa te obilje članka, u edukativne i zabavne svrhe, kao i one za osobni razvoj. Besplatnih informacija danas je istinski u izobilju o svim mogućim temama. Iako je tako, veliki broj ljudi ne primjenjuje ono što u sebi zna da bi bilo dobro staviti u primjenu. Često kada u intuitivnim savjetovanjima klijenticama skrenem pažnju da bi bilo dobro da primjenjuju neke konkretne vježbe, dobijem odgovor: „Znam to“. Međutim, istovremeno obje znamo da ta ista vježba nije u primjeni, već je u nekom „znanju“ da bi je bilo dobro primijeniti. Vjerujem da se svi možemo pronaći u ovome.

Nije isto nešto znati teorijski i uistinu primjenjivati to isto znanje. Ono što će činiti razliku u našem životu je upravo primjena. Ne znanje o tome, ne uvid o tome, ne aha trenutak... Uvid, znanje i aha trenutak su prvi koraci, a nakon toga najčešće slijedi puno važniji korak, a to je upravo primjena.

Svaki novi uvid ili aha moment pruža nam određenu dozu sreće i ushita, osjećaj da će se sada nešto važno riješiti. Neki uvidi su dovoljni da se dogodi promjena sama od sebe, međutim kroz praksu i kroz rad s više stotina klijentica mogu reći da puno veća promjena dolazi iz primjene onoga što osoba zna da bi trebala učiniti. To je onaj teži dio, to su nam lekcije duše.

Od toliko puno knjiga, tečajeva i videa na temu osobnog razvoja događa se da se možete osjećati preplavljeno. Za puno segmenata možete osjećati da su korisna i „koketirati“ s puno područja, a možda se u konačnici nikako dubinski primiti jednoga. Na društvenim mrežama, nude nam se zanimljivi video sadržaji, ili vam prijateljice preporučuju edukacije ili knjige koje su njima fantastične… Tim tonom osobni razvoj može postati igra bez kraja, i svrha sama po sebi, a u konačnici sve možda uvijek bude isto u vašem životu.

Da bi vam ovaj članak bio još korisniji i da bi prešli u primjenu, probajte odmah napraviti jednu vježbu. Trebat će vam par minuta, možda i duže, ako ste osoba koja voli dublje i temeljitije ući u sebe. Zastanite na trenutak dok ovo čitate, uzmite par dubljih udaha i izdaha, osjetite mir u tijelu i srcu.

Stavite ruku na srcu i pitajte se sljedeće pitanje:
„Što mi je najvažnije znati sada?“
Dišite…
Osjećajte odgovor iz srca, ne iz uma. Probajte spustiti energiju iz glave u srce. Osjećajte i slušajte svoje srce što vam govori, koje impulse vam daje.
Možda će vam pomoći da napišete odgovor, možda da ga kažete naglas, možda ćete lakše osjetiti ili čuti svoj odgovor dok ste u šetnji ili ćete možda imati neki vaš drugačiji način.
Imajte vjeru da možete dobiti odgovor na svoje pitanje. Budite strpljivi i odgovor će doći. Bitno je umiriti se te iz neutralnog djela sebe i bez očekivanja, slušati.
Mene odgovori koje dobijem znaju ponekada iznenaditi. Moj način je pisanje i tako dobivam svoje odgovore, pri tome često osjetim energiju ljubavi i slobode. Vi možete imati svoj način.
Kada dobijete svoje odgovore, dobro je da ih napišete, ako osjećate da biste ih mogli zaboraviti.
Zatim je dobro upitati svoje srce na isti način sljedeće pitanje:
„Gdje je važno da sada stavim svoj fokus?“

žena
Pexels 

Zadnje pitanje:
„Trebam li raditi neke fizičke akcije? Ukoliko trebam, koje?“
Dišite i osluškujte.
Osjetite vibriraju li vam ti odgovori kao točni. Ukoliko da, učinite tako.

Na ovaj način propitivanja samih sebe, spajat ćete se sa sobom, bit ćete snažniji i svoji. Čvršći. Bit će sve manje rečenica: „Znam to, ali …“ , a sve više: „Znam i upotrebljavam“, samo će možda trebati više vremena za utjelovljenje, što je potpuno prirodno. Izdvojite vrijeme za sebe, za svoju introspekciju i djelovanje po uputama vašeg srca - to je dragulj koji trebate dati sami sebi. Time postajete mirniji, sretniji i bolji za druge u vašem životu.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

Ako vam je teže čuti svoje srce i želite više naučiti o intuiciji, kako je čuti, kako znati razliku između intuicije i uma i puno više, preporučujem online tečaj „Intuicija, anđeli i duhovni vodiči“, koji prolazite u svojem ritmu. Više informacije slobodno pogledajte OVDJE.