Hoćemo li na nešto gledati pozitivno, negativno ili neutralno potpuno je na nama. Tu je naša moć. Neke situacije ne možemo spriječiti, jednostavno se dogode i dio su života. Međutim, koji ćemo predznak staviti na te događaje, to je na nama.

Evo jedan moj primjer. Imala sam puno posla, spremala sam se za putovanje u Englesku i iznenada sam usred noći osjetila jake bolove u trbuhu. Cijelu noć nisam mogla spavati. Ujutro su se bolovi smanjili, međutim, osjetila sam da je nešto neobično i da moram otići na hitnu. Isti dan sam završila na hitnoj operaciji slijepog crijeva. 

Oduvijek slušam svoju intuiciju, to je moj veliki dar koji nikada ne zanemarujem i uvijek savjetujem svim svojim klijenticama da nije dovoljno samo čuti svoju intuiciju, već je i poslušati. Tako sam je opet poslušala i otišla na hitnu. Važno je napomenuti da inače skoro nikada ne idem kod liječnika, većinom sve sama rješavam energetski ili prirodnim putem. Ovdje sam intuitivno osjetila što mi je činiti. Zbog navedenog stanja nisam mogla krenuti na put na koji sam se spremala jer je bio pet dana nakon operacije. Moje tijelo i duh nisu bili u mogućnosti ići.

Imala sam izbor koji zaključak ću iz svega izvući. Mogla sam na taj događaj gledati kao da sam super prošla, jer što bi se dogodilo da me isto zadesilo u avionu, što da mi se to dogodilo u Engleskoj, a da sam zaboravila platiti zdravstveno osiguranje, što da sam ignorirala bolove i zaobišla liječnika pa da su me snašle teške komplikacije ili čak životna ugroženost... Sva ova objašnjenja su mi davala opciju razmišljanja da sam super prošla i kako je sve moglo završiti puno gore. 

Mogla sam to gledati i suprotno – da sam kažnjena, da mi se dogodila grozna situacija, jadna ja, kako meni … Ili po new age gledanjima – da sam za sve ja odgovorna pa preuzeti krivnju na sebe jer sam si to sama kreirala. Dakle, imamo cijelu paletu kako nešto možemo tumačiti. Tu je naša moć. Mislim da je dobro odabrati zaključak koji nas osnažuje i s kojim se osjećamo kao sretnici, a ne onaj koji nas stavlja u položaj žrtve i jada – to nam spušta energiju i po zakonu privlačenja samo ćemo toga dobiti još – jer gdje nam je fokus, to će rasti. 

Fantastična knjiga 'Faktor sreće' autora Richarda Wisemana govori o istraživanjima zašto su neki ljudi sretni i samo im se dobre stvari događaju, dok su drugi nesretni i stalno doživljavaju teške situacije. Rađena je studija kako razmišljaju 'sretnici', a kako oni kojima baš i ne ide za rukom. Iz tih istraživanja autor je izvukao 4 zaključka, odnosno ono što većina 'sretnika' primjenjuje. Jedan od principa za sreću je „Pouzdajte se u svoj predosjećaj“ – to je vjerovanje svojoj intuiciji, a drugi je „Pretvorite nesreću u sreću“.

U knjizi autor za zadnji princip „Pretvorite nesreću u sreću“ navodi sljedeće:

  • Sretnici vide pozitivnu stranu nesreće.
  • Sretnici su uvjereni da će svaka nesreća u njihovu životu u konačnici imati pozitivan ishod.
  • Sretnici se ne opterećuju nesrećom koja ih je zadesila.
  • Sretnici poduzimaju konstruktivne korake kako bi spriječili da ih zadesi još više nesreće.

Dok sam tako ležala u bolnici, nisam se sjetila svih ovih rečenica, nego samo prve: Sretnici pretvaraju nesreću u sreću– doživljavaju svaku nesretnu situaciju kao sreću da su dobro prošli, da je moglo proći puno gore. I sama sam imala priliku ući u tu realnost ili izabrati neku drugu realnost. Izbor je bio na meni. Iako sve to znam, bila sam tužna. Dopustila sam tuzi neka bude i neka prođe bez da je na bilo koji način seciram ili osuđujem. Naprosto sam je prihvaćala i kroz neko vrijeme, ona je prošla...

Tako i vama savjetujem, osjetite i prihvatite emocije koje vam dolaze. Ako ostaju predugo, imajte neke alate koji će vam pomoći da te emocije propustite. Može vam pomoći tapkanje, šetnja, razgovor sa prijateljicom/prijateljem ili rad s terapeutom.

U sažetku bih rekla:

  • Uvijek slušajte i poslušajte svoju intuiciju – time ćete uvijek biti na putu koji je za vas najbolji.
  • Osvijestite svoje emocije, poštujte ih, prihvatite ih i propustite na način koji vama najviše odgovara. Nemojte ni predugo biti u niskim negativnim emocijama.
  • Sjetite se da svaku nepovoljnu situaciju koja vas zadasi - vaša moć leži u zaključku koji ćete donijeti o toj situaciji i odluci što ćete dalje.

Bez obzira na okolnosti koje se dogode, pogled, percepcija i daljnje odluke su na nama. Toliko smo moćni i uvijek imamo izbor.
Ako želite više naučiti o intuiciji, kako ju čuti, kako znati razliku između intuicije i uma, ali i puno više, preporučujem online tečaj „Intuicija, anđeli i duhovni vodiči“, koji prolazite u svojem ritmu. Više informacije slobodno pogledajte OVDJE.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr