Sigurno vam je poznata situacija kad ste jednostavno znali da će sve biti u redu, znali ste da je osoba koju ste tek upoznali dobra ili bi bilo bolje da je se klonite. Situacije u kojima na neki neobičan način znamo pravi odgovor događaju se vrlo često. To unutarnje znanje dolazi brzo i jasno, prije nego što je naš svjesni dio uma stigao započeti svoj uobičajeni dio posla analize i svjesnog zaključivanja. Možda na takvu vrstu unutarnjeg znanja ne obraćamo previše pozornosti, ali ono je važan čimbenik u donošenju odluka. To su situacije u kojima glavnu riječ ima intuicija.

Intuicija je oblik znanja koji dolazi iz područja nesvjesnog uma. Nastaje iznimno brzim filtriranjem iskustava i akumuliranog znanja na temelju kojega naše nesvjesno šalje precizan odgovor na trenutačnu situaciju. Znanstvenici su bezbroj puta dokazali da naše nesvjesno pamti i pohranjuje sva doživljena iskustva te da naš mozak može registrirati informaciju bez uobičajene aktivnosti svjesnog uma.

U prošlim se vremenima intuicija podrugljivo smatrala ženskom slabošću u prosuđivanju i odbacivala ili kao nevažna ili kao netočna. Srećom, danas se ne umanjuje njezin značaj pa se sve glasnije čuju glasovi koji je nazivaju najvišim oblikom inteligencije. Ako obratimo pozornost, možemo svoju intuiciju čuti kao unutarnji glas ili osjetiti duboko u tijelu, u utrobi. Intuicija je poveznica između instinkta i razuma, ona premošćuje jaz između nesvjesnog i racionalnog uma. Mnogi se još osjećaju nelagodno kad im unutarnji glas sugerira nešto što racionalni um vidi drugačije. Naučeni smo dati prednost racionalnom umu, ali kada se situacija ne odvija u željenom smjeru, često pomislimo da smo trebali poslušati onaj unutarnji glas.

Najviše koristi imamo upravo kad se oslonimo na intuiciju i povežemo je s racionalnim umom te uskladimo njihove informacije. Potreban nam je podjednako i instinkt i razum kako bismo donijeli najbolje moguće odluke. Intuicija će pokazati put, a racionalni um će objasniti što se događa i voditi odabranim putem.

Intuiciju možemo ojačati ako sa svih svojih pet osjetila pomnije pratimo impresije koje dolaze iz vanjskog svijeta, ako smo svjesniji svega što se događa na razini tijela. Meditacija će ojačati glas intuicije, baš kao i opuštanje ili boravak u prirodi. Intuicija nam često šalje poruke kroz snove. Kad smo dovoljno znatiželji i spremni isključiti unutarnjeg skeptika i kritičara, intuicija će ojačati i postati naša snažna saveznica. Ona nije smiješna, iracionalna slabost u prosuđivanju, nego moćan alat koji vrijedi njegovati i što češće iskušavati njegove pozitivne mogućnosti.