Intuicija kao vožnja automobilom

Što je intuicija? Sve što čovjek čini događa se iz informacija koje je prikupio. Informacije ne znače da čitate knjigu ili novine. Pet osjetila neprestano prikuplja informacije putem onoga što vidite, čujete, mirišete, okusite i dodirujete. To se nastavlja događati čak i kad duboko spavate.

Provedena su istraživanja u kojima je ispitaniku koji čvrsto spava izgovoreno deset rečenica na njemu nepoznatom jeziku. Bez obzira na to, ispitanik ih je u hipnozi, nakon dugo vremena, mogao ponoviti ispitivačima. Iako nije bio pri svijesti, sve je izgovorio kao da je riječ o snimci.

Dakle, postoji fenomenalna količina informacija kojih niste svjesni. Pogledajte samo činjenicu da možete hodati. Hodanje je tako jednostavno. Ali ako analizirate postupak onoga što je potrebno za hodanje na dvije noge, to je izuzetno složen proces. Kako se težina pomiče, što se događa u mišićima i kako se cijela stvar događa, fenomenalno je složen proces. Ako ovo trebate logično razumjeti, poludjet ćete. Nećete to shvatiti ni ako to proučavate cijeli život. Toliko je složeno, ali svi možemo hodati. To znamo intuitivno, a ne intelektualno.

Bolja analogija bila bi vožnja automobila. Kad ste prvi put učili voziti automobil, uključili ste kontakt, zatim pritisnuli kvačilo, pa prvu brzinu i polako otpustili kvačilo, ali prokleta bi stvar jednostavno iskočila i zaustavila automobil bez obzira koliko puta pokušali. Ali sada vozite deset godina i mogli biste razgovarati na mobitel, a sve se odvija u redu. Pa čak i danas nakon deset godina vožnje, ako sjednete u automobil i pomislite: “Kako da to učinim na pravi način? Prvo paljenje, pa kvačilo, pa prva brzina, pa kvačilo...”, opet nećete znati voziti.

Intuicija nasuprot logike

Ako idete intelektualno, za svaku sitnicu koju radite postoji deset koraka. Umjesto da prođete ovih deset koraka od jedan do deset, ako skočite, ljudi kažu da je to intuitivnost. Ali intuicija nije druga dimenzija percepcije, ona je samo druga dimenzija računanja. Izračunavate brže, ali svejedno su to iste informacije.

Ako vaš mozak postane intuitivniji, možete koristiti ono što znate bolje. Da bismo prešli s "glupog" telefona na pametni telefon i s pametnog telefona na iPad, nismo otkrili ništa novo. Mi samo učimo kako ga bolje koristiti. Ista je stvar s vašim mozgom kad ste intuitivni. Ali to nije druga dimenzija percepcije.

Intuicija i duhovnost

Ako se mora dogoditi druga dimenzija percepcije, svoju percepciju morate poboljšati izvan njezinih sadašnjih granica. To je ono što je duhovnost - da poboljšate svoju percepciju.

U osnovi biti duhovan znači ići dalje od fizičkog. Ako vam dimenzija izvan fizičkog postane živa stvarnost, vi ste duhovni. Kad kažem fizički, to nisu samo tijelo i um. Sve ostalo što opažate kroz pet osjetilnih organa je fizičko. Ako to nadiđete ili ako vaša percepcija nadiđe ograničenja pet osjetila, tada ste duhovni.

Pročitajte i:

Sadhguru: Jedino što nam stoji na putu blagostanja jest što smo dopustili naredbe izvana umjesto iznutra

Sadhguru: Vi morate odlučivati što se događa u vama

Sadhguru otkriva - 70 % bolesti nastaje iz ovog razloga