Kakav nam je dom, takvi smo iznutra i takvi smo prema životu i prema drugima. Feng shui je drevno kinesko znanje koje govori o energiji prostora. I prva lekcija u feng shui učenju je uredan, protočan i organiziran dom, prostor oslobođen od nepotrebnih stvari.

Da bi imali bolji feng shui u svojem domu, treba uvijek krenuti od osnova, a to je da nemate nered. U engleskom jeziku često se koristi riječ clutter koja u prijevodu znači nagomilani nered, odnosno previše stvari. Treba biti svjestan da kada imamo previše stvari u svojem prostoru, to će nas gušiti, blokirati, ometati, usporiti i otežat će nam energiju. Dakle, posljedice gomilanog nereda su poprilične. Čak i ako su složene uredno u ormaru, naša energija će ih osjetiti i naše tijelo će reagirati shodno energiji prostora.

Kako smo mi energetska bića, na nas utječe sve što je oko nas. Tako za primjer:

  • kad smo u prirodi - mi se obnavljamo
  • kada smo u prometu u gužvi - možemo osjećati stres, oprez, blago ili jače grčenje u trbuhu;
  • kada smo u neurednom, zamazanom ili stvarima zagušenom prostoru - možemo se osjećati odbojno, pritisnuto, umorno;
  •  kada smo u prostranom, prozračnom, urednom i lijepom prostoru - osjećat ćemo se opušteno, mirno i željet ćemo u njemu provesti više vremena.

Sjetite se različitih prostora u kojima ste bili i sjetite se kako ste se u njima osjećali.

Raščišćavanje stvari u prostoru koje vam ne trebaju i koje ne koristite je divan poklon koji možete dati sebi i svojem domu. Ne samo da ćete se posljedično osjećati dobro, ne samo da će vaš dom prodisati, nego ćete se otvoriti za nove stvari i nove prilike u svojem životu.

Jedna vrlo uspješna žena, Denise Duffield-Thomas, mentorica za novac, u svojim savjetima i tečaju za manifestiranje i ostvarivanje želja, navodi da je njen prvi korak u manifestaciji koji i sama uvijek koristi – raščišćavanje nereda u prostoru. Što god je željela ostvariti u životu, uvijek je prvo kretala s raščišćavanjem nereda u domu. Ostvarila je poprilično puno genijalnih stvari, a najgenijalnija je bila nagrada koja je uključivala put oko svijeta, 6 mjeseci u hotelima s 5 zvjezdica. Ovim primjerom želim reći da činom raščišćavanja, ne samo da činimo svoj prostor ljepšim i prostranim, već smo posljedično u boljoj energiji za primanje željene manifestacije, jer smo spremno otpustili nepotrebno.

Proljeće je savršeno vrijeme za promjene i za micanje iz doma stvari koje nam ne trebaju, jer je proljeće yang energija, energija buđena i savršena je za raščišćavanje u domu.

Ako ste godinama nakupljali stvari, trebat će vam više energije i vremena da ih krenete raščišćavati. Krenite po malo i ustrajno. Znam da može biti obeshrabrujuće gledati u nered, a istovremeno imati puno drugih stvari na to-do listi. Međutim svako odgađanje, stvara daljnju stagnaciju u tijelu i u nekom segmentu života u kojem se taj nered nalazi u vašem domu. Krenite od maloga, npr. jedne ladice ili jedne police ili samo hladnjaka ili samo jednog manjeg područja u domu koje vam je najlakše raščistiti. Nastavno, svakako završite taj mali dio do kraja. Kada završite, osjećat ćete se ispunjeno, korisno, produktivno i pozitivno.

dom
Pexels 

Dobro je da si ostavite i dio vremena nakon raščišćavanja slobodan, da nije prekinut sastankom ili nečim bitnim, obzirom da bi mogli dobiti veliki uzlet da nastavite dalje raščišćavati, sa željom i voljom za dalje. Dobro je to iskoristiti i nastaviti dalje.

Imajte pozitivan unutarnji dijalog. Budite ponosi na sebe, na svaki mali napredak, na svaki mali korak obavljenog. Budite uvijek svjesni da uz sve obaveze koje imate, radite najbolje što možete. Budite sebi najbolja moguća podrška. Navijajte za sebe. Umjesto rečenice „Opet to nisam učinio/učinila…“, radije recite samome sebi: „Znam da hoću“ i uvrstite tu obavezu u raspored.

Za prostorije u kojima imate puno nepotrebnih stvari izdvojite cijeli dan ili čak vikend. Možda vam može biti od pomoći da niste sami da je s vama prijateljica/prijatelj ili partner/partnerica. 

Znate sigurno za slogan Nike-a „Just do it“ – što u prijevodu znači „učini to“. Nekima je ta izjava dovoljna da ih potakne na akciju. U konačnici i je tako, samo treba krenuti. Sjetite se svih dobrobiti koje ćete imati nakon akcije: uredan dom, osjećaj zadovoljstva, čišći prostor, prozračnost u prostoru i otvoreniju energiju za manifestiranje želja.

Raščišćavanje nereda je vrlo moćna praksa koju sami možete učiniti, time ćete svakako pridonijeti boljoj energiji u prostoru. To je odlična osnova za dobar feng shui u vašem domu.

Ukoliko želite dublje zaroniti u ovu temu, iz srca vam preporučujem online tečaj “Uredan i organiziran dom uz feng shui”. Više informacija potražite OVDJE.

undefined
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr