Kako se zima približava svojem kraju, a dolaze nam  topliji i sunčaniji dani – vrijeme je za proljetno čišćenje doma! Dok mnogi jedva čekaju da očiste paučinu, prozrače kuću i spreme zimsku odjeću, uvijek se nađu pojedinci kojima se ti zadatci čine mrskima.

Bilo da ga volite ili mrzite, uvijek postoje načini uz pomoć kojih možete smanjiti stres oko procesa proljetnog čišćenja i učiniti ga jednostavnijim za sebe, poručuje Julianna, autorica bloga o učinkovitoj organizaciji doma The Simplicity Habit.

U nastavku, donosimo vam njezinih 7 savjeta kako da si olakšate proces proljetnog čišćenja u svojem domu:

1. Najprije uklonite nepotrebne stvari.

Manje stvari koje stoje vani na namještaju i pultovima učinit će čišćenje vašeg doma puno lakšim!

2. Napravite plan prije nego što počnete.

Proljetno čišćenje s planom puno je lakše nego pokušavati ga smišljati u hodu. Dobar plan će vas držati na pravom putu, osigurati da slučajno ne preskočite nešto važno i dati vam osjećaj postignuća dok budete napredovali.

Vaš plan ne mora biti kompliciran - ali mora biti realan. Možete li proljetno očistiti cijelo svoje mjesto u jednom danu? Ako ne, vaš bi ga plan trebao razdvojiti na djelotvorne dijelove u kojima se možete osjećati dobro.

Vaš plan proljetnog čišćenja može vam omogućiti da svoj prostor rješavate sobu po sobu ili zadatak po zadatak - to uistinu nije važno, sve dok vama odgovara.

3. Učinite proljetno čišćenje zabavnim s pravom playlistom – ili dobrim društvom!

Čuli ste za izreku - vrijeme leti kada se zabavljate!

Odnosi se na skoro sve u životu... čak i na proljetno čišćenje. Ako se možete zabaviti dok čistite, nećete ni osjetiti da radite. Možete staviti svoj omiljeni popis pjesama za zabavu i opustiti se dok čistite tuš ili uključiti podcast i izgubiti se u priči dok ribate podove.

Ipak preferirate malo ljudske interakcije? Angažirajte ostatak svog kućanstva da vam pomogne – na kraju krajeva, oni su pridonijeli neredu!

4. Nabavite si nosač za proizvode za čišćenje

Prenošenje svih sredstava za čišćenje po kući može brzo umarati. Kad ste usredotočeni na čišćenje sobe i jako napredujete, ništa vam ne ometa ritam kao traženje sredstva za čišćenje stakla ili nova spužva.

Zato nosač za čišćenje može potpuni preokret. Kada imate spremnik s ručkom i različitim odjeljcima za odvojeno i organizirano držanje zaliha, uštedjet ćete si veliku glavobolju držeći sve što vam je potrebno nadohvat ruke.

Kako najlakše napraviti proljetno čišćenje doma
Pexels 

5. Koristite višenamjenska sredstva za čišćenje ili napravite vlastita sredstva za čišćenje.

Višenamjenski čistači čine čišćenje jednostavnijim i bržim. Ako ne morate stalno mijenjati sredstvo za čišćenje koje koristite, proces će ići brže.

Također je frustrirajuće ostati bez sredstva za čišćenje koje vam je potrebno dok ste na pola puta rješavanja nereda. Zato su domaća  sredstva za čišćenje tako sjajna. S malo sode bikarbone, octa, alkohola i drugih sastojaka koje vjerojatno imate u kuhinji te prazne plastične boce s raspršivačem, možete napraviti sve vrste ekološki sigurnih i učinkovitih sredstava za čišćenje.

6. Odredite prioritete svojih zadataka i razmotrite tijek rada.

Određivanje prioriteta na vašem popisu čišćenja i poznavanje zadataka koje je najvažnije obaviti pomoći će vam da se usredotočite i osjećate se ispunjeno kada završite za taj dan. Naprimjer, započinjanje zadatka kojeg se najviše grozite pomaže vam da ga maknete s puta i ostatak čišćenja učini lakšim.

Također razmislite o redoslijedu kojim obavljate svoje poslove čišćenja. Rad od vrha prema dolje obično funkcionira najbolje kako ne biste na kraju morali ponovno čistiti isto područje više puta. Radite pametnije, a ne napornije, kako bi vaš dom ovog proljeća bio blistavo čist.

7. Nagradite se i proslavite!

Prije nego što započnete proces čišćenja, isplanirajte neku zabavnu proslavu ili poslasticu kada ga završite. To može biti nešto jednostavno poput odlaska na kavu u omiljenu lokalnu trgovinu ili dolaska prijatelja na večeru.

Planiranje proslave unaprijed pomoći će vam da se motivirate za čišćenje, a kada se imate čemu radovati kada završite, proces se čini lakšim.

Život je kratak. Proslavite jednostavne stvari…uključujući čišćenje doma ovog proljeća!