Susret s rijekom Sočom, zelenom poput dragulja, mnogi opisuju kao čistu meditaciju. Njezin tok prema Jadranskome moru, koji započinje u Triglavskom nacionalnom parku, prirodna je žila kucavica slovenske turističke regije koja je prozvana Smaragdni put...

Čudesna priroda i gastronomski raj

Krećemo iz mjesta gdje Soča izvire, doline Trenta u Julijskim Alpama, s idiličnim snježnim vrhovima i pitomim pašnjacima. Krajolik nadvisuje Triglav sa 2864 metra, a u podnožju hridi nizinska su „korita“ bujne vegetacije.

Dom Trenta – informativno središte Triglavskog narodnog parka u selu Log v Trenti – polazna je točka za istraživanje izvora Soče i Velikih korita, botaničkog vrta Alpinum Juliana, poučne staze Soška pot... U Domu Trenta nalazi se i multimedijalni muzej koji je posvećen ovdašnjem bogatstvu života s više od 5500 različitih biljnih i životinjskih vrsta.

Sjeverozapadom Slovenije rijeku Soču prate gradići Bovec, Kobarid i Tolmin – raj za planinarenje, brdski biciklizam, ribolov, penjanje, zipline, rafting, paragliding... Bovec je vodeći lokalni centar za adrenalinske sportove, a Kobarid je glavni u gastronomiji. Kobaridski gastronomski krug okuplja restorane za najzahtjevnije ljubitelje hrane i vina.

Slovenska Toskana

Blizu Kobarida nalazi se čuveni slap Kozjak koji se izlijeva u prirodni bazen u podzemnoj dvorani, a u Tolminu su najveća atrakcija Tolminska korita – stjecište planinskih rijeka Tolminke (koja je pritoka Soče) i Zadlaščice.

Na 180 metara nadmorske visine Tolminska korita su najniža, a po mnogima i najljepša ulazna točka u Triglavski narodni park. Najpoznatija su turistička odredišta Hudičev most (Vražji most) iznad vrtoglavo strmog kanjona Tolminke te stijena Medvedova glava (Medvjeđa glava) koja se prirodno „zaglavila“ u padu.

Smaragdna pot Soče spušta se iz planinskih vrleti među Goriška brda ili, kako ih stanovnici jednostavno zovu, Brda. Pogranično područje s Italijom poznato je kao „slovenska Toskana“.

Najistaknutija vinska regija

Zbog blizine Jadranskog mora klima je blaga, a vegetacija bujna – čak i kaktusi preživljavaju zimu na otvorenome. Ovo područje čudesnih boja prozvano je rajskim vrtom zbog voćarstva, pčelarstva, maslinarstva i vinogradarstva. Brda su najistaknutija slovenska vinska regija s tisućljetnom tradicijom.

Krajolik je načičkan starim crkvama i utvrdama, među kojima se ističe šarmantan srednjovjekovni gradić Šmartno, zaštićeni spomenik kulture u kojemu vrijeme kao da je stalo.

Pogled koji oduzima dah

Omiljeno je izletište i obližnje brdo Sabotin s kojega se pruža pogled na Soču koji oduzima dah. Sabotin je jedna od postaja memorijalnog puta Pot miru od Alp do Jadrana (Put mira od Alpa do Jadrana), koji se preklapa s područjem Smaragdna pot, kroz nekadašnji Sočanski front, koji je imao važnu ulogu u Prvome svjetskom ratu.

Meditativni put o miru, kao najvećoj vrijednosti današnjice, povezuje prirodne ljepote s fascinantnim povijesnim muzejima na otvorenome. Zbog jedinstvene baštine dolina Soče nosi i „rajsku“ oznaku EDEN (European Destination of Excellence – Europska destinacija izvrsnosti).

Gastronomski prijedlozi

Frika je nezaobilazan domaći specijalitet u Posočju – svojevrstan omlet koji se pripravlja od sira i krumpira.

Tolmin je poznat po sirevima – kušajte ih u selima poput slikovitog Zadlaz-Čadrga ili u Muzeju sirarstva Planika koji oživljava drevnu tradiciju proizvodnje sira. Odlični su i drugi mliječni proizvodi – najviše nam se svidjelo kiselo mlijeko s medom!

Na seoskim imanjima i u rustikalnim restoranima poslužuju se tradicionalna jela: pole krumpira, razne pogačice, sušene kobasice...

I najzahtjevniji gastronomadi doći će na svoje u vrhunskim restoranima poput Hiše Franko u Kobaridu i Dobre Vile u Bovcu.

U Brdima kuhinja je prožeta maslinovim uljem i drugim mediteranskim utjecajima. Posjetite i vinarije – ovdje se proizvode najkvalitetnija slovenska vina.

Snimio Fabio Ferrari, fabio ferrari Dolina Soče

Dobro je znati...

  • Za jesenski i proljetni boravak u sjeverozapadnoj Sloveniji potrebna vam je topla odjeća koja štiti od hladnoće i kiše te nepromočiva obuća pogodna za kretanje po neravnom i kliskom terenu – ne zaboravite da ste u Alpama!
  • Budite oprezni u prirodi, osobito u avanturističkim sportovima – obavezno se pridržavajte savjeta vodiča i instruktora i ne oklijevajte zatražiti njihovu pomoć.
  • Najpopularnija mjesta za snimanje lijepih fotografija Soče su Velika korita, Napoleonov most pokraj Kobarida i Sabotin iznad Goriških brda.
  • Najbolji otvoreni pogled od 360 stupnjeva na Brda pruža se s vidikovca Gonjače.
  • Poseban je doživljaj razgledavanje „slovenske Toskane“ u živopisnoj treking turi s osličkima, odnosno magarčićima, ili u vožnji ekoskuterima na električni pogon.
  • Putujući područjima uz Soču, često ćete nailaziti na spomenike i muzeje posvećene Prvome svjetskom ratu. Pokušajte zaboraviti predrasude prema ratnim temama na kakve smo naviknuli u našim krajevima jer ovo je nešto posve drukčije. Memorijalni Pot miru od Alp do Jadrana promiče mir i zajedništvo, povezujući ljude i bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Ovaj put mira je mjesto za meditaciju, a ujedno i rekreaciju, sa spektakularnim prizorima za uživanje i fotografiranje.