Izbjegavate li izlaziti iz van kada kiši? Većina nas to radi iz sasvim razumljivih razloga – ružno je, tmurno i jednostavno se ne želite bespotrebno smočiti kada možete ostati na toplome i suhome. No, pokazalo se da šetnje po kiši mogu imati i mnoge pozitivne strane - u nastavku donosimo vam odlične razloge zašto biste to trebali češće činiti.

Manje su gužve
Kao što smo već spomenuli, većina ljudi ne voli izlaziti za vrijeme kiše – što za vas može biti odlična prednost! Želite li tijekom šetnje mir i tišinu, kišni dani su najbolji. Možete ih iskoristiti za šetnje po gradu, omiljenim ulicama i šetnicama koje inače vrve ljudima. Tako se možete prošetati u miru sa svojim mislima bez bojazni da ćete se sudariti s nekime.

Zrak je čišći i svježiji za vrijeme kiše
Prema studiji MIT-a, pokazalo se da je zrak zaista čišći tijekom i neposredno nakon pada oborina. Razlog leži u tome da kapi kiše, dok padaju kroz atmosferu, imaju sposobnost privući stotine čestica zagađivača poput peruti, čađe, sulfata i bakterija prije nego što udare o tlo. Zato svakako udišite vlažni kišni zrak – dokazano je da je bolji!

Miris kiše ima umirujući učinak
Sigurno ste barem jednom pomislili kako obožavate taj miris kiše. No, jeste li znali da je tu riječ o specifičnom mirisu ima i svoj naziv – petrikor. Prema Live Scienceu, riječ je o mirisu koji se stvara kada kiša padne na suho tlo - o čijem su fenomenu prvi put pisali dva australska znanstvenika Isabel Bear i Dick Thomas 1960-ih godina.

Vlaga u zraku je dobra za vašu kožu i zdravlje
Visoka razina vlage u zraku pomaže da vaša koža ostane svježa, mlada i gipka. U tome u prilog idu i neka istraživanja koja pokazuju da za vrijeme visoke razine vlage (od 43% i više), gotovo 3/4 čestica virusa u zraku ostaje nemoćno.

Šetnja po kiši sagorijeva više kalorija
Vjerovali ili ne, prema jednoj japanskoj studiji, pokazalo se da kada osoba radi fizičku aktivnost po hladnom ili kišnom vremenu, on ili ona zapravo sagorijeva više kalorija i masti nego kad radi istu aktivnost po umjerenom i suhom vremenu.
Zato, kako nam se približava toplije vrijeme, nemojte više izmišljati izlike za izbjegavanje šetnje po kiši - radije uzmite kišobran u ruke, ili još bolje kabanicu i uživajte!