Opustite jedan po jedan dio tijela

Svatko je barem jednom otišao u šetnju kako bi raščistio misli. Američki trener trčanja Danny Dreyer je otišao korak dalje i osmislio posebnu formu šetanja za opuštanje tijela i duha. Spajanjem "obične" šetnje s mudrosti i principima drevne kineske tehnike tai chi kreirao je chi hodanje. Cilj je blago vježbanje, ispravljanje posture i opuštanje. Chi hodanje djeluje poput meditacije u pokretu jer se pozornost usmjerava na disanje i procese u tijelu, a fokusiranjem na tjelesne podražaje utječemo na ublaživanje fizičkog i mentalnog stresa.

Duboko dišite i pri svakom izdisaju zamislite da otpuštate tenzije u glavi, vratu, leđima, prsima, stražnjici, bedrima... Dok svjesno opuštate svaki pojedini dio tijela, zadržite se na svakom dijelu nekoliko udisaja i izdisaja posvećujući mu pozornost.

Otkrijte centar moći

Želite li nakon opuštene šetnje ubrzati hod, tvorac chi hodanja savjetuje: "Blago nagnite gornji dio tijela naprijed, držeći ramena u zamišljenoj liniji iznad bokova. Uvucite trbuh i napnite stražnjicu kako bi se aktivirali mišići abdomena. Kada hodate vrlo brzo, trebali biste osjetiti zatezanje u mišićima abdomena. Tu se prema tai chiju nalazi centar moći. Kada postane toga svjesni, znači da crpite energiju iz pravog mjesta.

Neka vaši koraci budu mali i brzi: napravite između 140 i 160 koraka u minuti. Razmišljajte kako se stopala ‘valjaju’ sa svakim novim korakom, od pete pa sve do vrhova prstiju. Želite li hodati brže, zamahujte rukama brže. Noge će raditi ono što rade ruke."