Jedan od kvalitetnijih načina da uspješno započnete svoj dan je jutarnja šetnja. Bilo da šećete psa ili idete pješice do posla, to je odličan način da se razbudite, ali i pripremite se za sve što vas čeka u nadolazećem danu.

To je vrijeme u kojem se možete opustiti, biti prisutnima i promatrati sve što se događa oko vas – drveće, susjedstvo i ljude s kojima se mimoilazite. Osim toga, svoju šetnju možete obogatiti i slušanjem svoje omiljene glazbe.

Ali hodanje nije dobro samo za vaš um; dobro je i za vaše tijelo. Budući da je to aktivnost s malim učinkom, gotovo svatko na bilo kojoj razini fizičkih vještina ili dobi može to učiniti bez obuke ili prethodnog iskustva. S obzirom na to da je riječ o laganoj aktivnosti, mnogi se osjećaju kao da uopće ne vježbaju dok šetaju, no istina je upravo suprotno, piše Oprah Daily. U nastavku, donosimo vam 8 dobrobiti koje jutarnja šetnja donosi vašem zdravlju.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i cirkulaciju

"Sat ili dva prije nego što se probudite, vaše se tijelo počinje pripremati za dan", kaže dr. Manuel Flores, koji je također dekan i potpredsjednik akademika Sveučilišta zdravstvenih znanosti Antigua. U to vrijeme, "vaš krvni tlak počinje rasti kao i vaš puls, a vaše endokrine žlijezde počinju lučiti veće količine hormona kako bi pripremile vaše tijelo, uključujući hormon štitnjače (također nazvan tiroksin)," objašnjava. Tu na scenu stupa rutina jutarnje šetnje. "Hodajući svako jutro, smanjujete ovaj porast krvnog tlaka i otkucaja srca, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje", kaže Flores.

Poboljšava sposobnost tijela da koristi kisik i podiže kvalitetu disanja

Jutarnja šetnja može biti dobra za dušu i za vaša pluća. "Sve dok imate odobrenje liječnika, jutarnje šetnje velika su korist za osobe s plućnim bolestima, kao što je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)", kaže Sheri Tooley, predsjednica i izvršna direktorica Američke udruge za respiratorne bolesti. "Hodanje je aktivnost s malim utjecajem i može poboljšati sposobnost tijela da koristi kisik", dodaje ona. Zapravo, prema studiji iz 2016. objavljenoj u Journal of COPD Foundation, "pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za KOPB za 50 posto", s 5000 koraka kao ciljni cilj.

Dugoročno pozitivno utječe na vaše zdravlje

Nema ograničenja u tome kako svakodnevno hodanje može poboljšati vaše fizičko zdravlje. Flores preporučuje hodanje najmanje 150 minuta tjedno, a Tooley se slaže s tim, predlažući 30 minuta dnevno. "Dnevne šetnje pomažu vam u prevenciji ili upravljanju različitim zdravstvenim stanjima, poboljšavaju kardiovaskularnu kondiciju, poboljšavaju vaše raspoloženje, smanjuju stres i više, uključujući pospješivanje metabolizma", kaže Tooley. "Sve ove dobrobiti mogu podržati i vaše respiratorno zdravlje. Zdravlje srca i pluća idu ruku pod ruku. Dakle, sve dok vam liječnik dopušta ovu aktivnost, hodanje pruža ogromne zdravstvene prednosti."

Smanjuje stres i popravlja raspoloženje

I Flores i Tooley slažu se da hodanje može razbistriti vaš um i poboljšati raspoloženje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, "ispitanici koji su redovito šetali ili se bavili drugim oblicima tjelesne vježbe imali su bolje emocionalno zdravlje od onih koji nisu redovito vježbali."

Koje su prednosti jutarnje šetnje
Pexels 

Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

Jutarnje šetnje također jačaju vaše mišiće, bistre um, poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, kaže Flores. Zapravo, u pregledu Alzheimerove bolesti iz 2020. godine, istraživači su otkrili da je "prospektivna studija koja je trajala više od osam godina pokazala da su žene koje su više hodale imale manji kognitivni pad tijekom cijelog razdoblja studije."

Smanjuje rizik od zaraze

Svi želimo biti sigurni da donosimo zdrave odluke u borbi protiv sveprisutne prijetnje infekcija kao što je gripa i Covid-19, a prema našim stručnjacima hodanje je jednostavan način za to. "Svakodnevno hodanje jača imunološki sustav i može smanjiti rizik od zaraznih bolesti", kaže Flores.

Snižava krvni tlak

Prednosti redovnog hodanja za zdravlje srca se nastavljaju: budući da vam se broj otkucaja srca povećava tijekom hodanja (čak i ako se osjećate kao da nije!), to može izravno pomoći u snižavanju krvnog tlaka, prema Floresu. Započinjanje dana šetnjom povećava blagotvornu moć: "Započinjanje šetnje ujutro nedugo nakon buđenja daje vam priliku da iskoristite ove prednosti tijekom dana", dodaje Tooley.

Imate manje dana bolovanja godišnje

Tako je—ova jutarnja rutina može smanjiti broj dana bolovanja tijekom godine. "Studije su pokazale da ljudi koji hodaju najmanje 150 minuta tjedno imaju oko 40 posto manje bolovanja", kaže Flores. To znači da ćete imati više vremena za obavljanje stvari koje volite, umjesto da dane provodite zatvoreni kod kuće uz lijekove protiv prehlade.