Tibetanski vjerski vođa Dalaj lama budi se u 3 sata ujutro, a na spavanje odlazi u 19 sati. Svoje dane započinje s nekoliko sati molitvi i meditacija (ukupno meditira oko 7 sati dnevno), a 30 minuta prije doručka hoda po prirodi. Ako je vrijeme loše, hoda po traci u svome domu. Nakon vegatarijanskog doručka, još tri sata provodi u molitvi i meditaciji. Iako ne možemo svi meditirati poput njega, postoji nekoliko stvari koje Dalaj lama redovito radi i koje možemo uvrstiti u svoje živote. 

Kako biste odmah po buđenju osjetili mir u sebi i sa svijetom oko sebe, Dalaj lama sugerira sljedeće: "Svakog jutra razmišljajte o tome koliko ste sretni što ste se probudili, zato što imate najvredniju stvar na ovoj zemlji - ljudski život. Recite sebi: "Koristit ću svu svoju energiju za rast i razvoj, za otvaranje svog srca drugim ljudima; kako bih postigao prosvjetljenje u korist svih. Moje misli će biti vedre i ljubazne, neću osuđivati ili kritizirati, ljutiti se ili loše razmišljati o nekome. Moj cilj je da učinim sve što je u mogućnosti da koristim dobru energiju. I uspjet ću u tome.''

Iz njegova primjera možemo zaključiti kako je jutro savršeno vrijeme za duboko razmišljanje i daje nam vrijedan osjećaj perspektive koju bismo trebali njegovati čitav dan, potom ne smijemo zaboraviti na važnost kretanja i tjelovježbe, a dan moramo provesti razvijajući kvalitete koje su nam najvažnije i pritom ne željeti zlo nikome.

Prema Dalaj lami, suosjećanje je jedno od najmoćnijih oruđa koje imamo za sreću. Tijekom govora 2016. rekao je: "Suosjećanje otvara naše srce. Strah, ljutnja, mržnja sužavaju naš um". Objasnio je da djela suosjećanja pomažu njegovati vlastiti unutarnji mir. Prakticiranje suosjećanja također je izvrstan način da se osjećate povezanije s drugima.