Psihologinja, terapeut za parove i vlasnica YouTube kanala "Veze i one bezveze" Dragana Penco u jednom od svojih video priloga otkrila je kako možemo nekoga zavesti uz pomoć lučenja dopamina, hormona sreće. Osim svih drugih komponenti u zavođenju, jedna od vodećih je hormonski koktel, a hormon koji pomaže da nekoga zavedete svakako je dopamin.

Dopamin je hormon koji se povezuje s motivacijom, osjećajem nagrađenosti i ponašanjem koje je svojstven za postizanje ciljeva. Kada se dopamin luči u nama, fantaziramo o ljudima koje nam se sviđaju. Dopamin je hormon sreće, ljubavi, ali i ovisnosti.

Dopamin se najviše luči kada iščekujemo nešto, pokazuju istraživanja. Na primjer, kada želimo nešto dobiti i imamo jaku želju za tim, dolazi do lučenja dopamina. Ako želite nekoga zavesti, morate ga motivirati da mu to postane važno, objašnjava psihologinja. Na primjer, hvalite tu osobu za stvari koje radi, za neke njene karakteristike, neke njene osobine - ovo će potaknuti motivaciju, lučenje dopamina i ovako ćete ovu osobu "navući" da vam se vraća.

Da bi nas osoba poželjela, moramo je nagraditi, ističe Dragana. To ne mora značiti da je vrijeme koje provodite s ovom osobom nagrada. Najbolje je da pažnju dajete po malo, kako bi se osoba vraćala po još. Npr. osobu odvedete negdje, pošaljete joj neku lijepu poruku, učinite nešto lijepo... Također, potrebno je kod osobe probuditi natjecatelji duh. Na primjer, kada vas nazove, pošalje poruku, potrudi se vas obradovati, nagradite je. Ako ništa ne učinite, nivo dopamina se smanjuje. Sam taj trenutak u kojem znamo da ćemo se u nečijem prisustvu osjećati dobro, sretno, posebno, dopamin raste.

Pojava novih stvari povezana je s visinom dopamina. Dragana objašnjava da ako nekoga želite zavesti, ponudite mu nove stvari, nova iskustva, pokažite svoju novu stranu, mijenjajte kako izgleda vaš svakodnevni život, seksualni život, i dopamin će se lučiti.

Na primjer, ako stalno gledate serije zajedno, promijenite nekad i igrajte igrice - to je novo. Ili, ako ste stalno kod kuće, idite negdje zajedno, prmijenite restoran, učinite nešto novo. Učenje novih stvari znači da ćemo napredovati i biti bolji, a to je svim ljudima važno.

U video prilogu ispod možete čuti cijelu priču o lučenju dopamina i zavođenju.