Hrabrost i ljubav jedno drugo dopunjuju, kada su zajedno granice ne postoje, blokade se brišu, a naše srce ide ka ostvarenju svojih želja. Jedan od najvećih neprijatelja u ispunjenju ljubavnih vizija je strah od odbijanja. Koliko ste puta željeli nekoj osobi pokazati da vam se sviđa, a niste znali napraviti prvi korak? Iskrenost i otvoren pristup često su ključ za otvaranje srca, ali kako pristupiti osobi, koje korake napraviti - sva ova pitanja javljaju se kod zaljubljenih koji nemaju dovoljno hrabrosti ili nisu sigurni kako započeti odnos.

Kako potaknuti osobu koja nam se sviđa da nam priđe - pitali smo Draganu Penco terapeuta za parove i autoricu YouTube Kanala "Veze i one bezveze".

"Trebamo učiniti sve što možemo. Davati suptilne znakove zainteresiranosti na sve strane: preko društvenih mreža, inboxa, u društvu, preko dobrih prijatelja. Otvoreno se okretati toj osobi i ohrabrivati je da bude u našem društvu. Razgovarati na teme koje su njoj zanimljive, kako bi shvatila da je nam je ona privlačan sugovornik. I na kraju, reći joj otvoreno: “Vidi, ti se meni sviđaš. Mi bi mogli biti zajedno ako ti to želiš. Nema pritiska, ali bih volio/voljela da razmisliš o tome. “ i onda se malo povući da se osobi ostavi prostora da razmisli o tome." - istakla je Dragana Penco.

Na umu treba imati i nesigurnosti i strahove druge strane: "Iako se ovo kosi s idejom mnogih ljudi, istina je da možda nasuprot sebe imate zatvoreniju, uplašeniju, skromniju osobu od vas samih i da njeni razlozi zašto vam ne prilazi nemaju veze s vama nago s nečim… oko čega joj možete pomoći. "

Dragana Penco je diplomirani psiholog - savjetnik s diplomom Londonskog instituta. Na njenom YouTube kanalu "Veze i one bezveze" možete pronaći brojne korisne i praktične psihološke savjete koji pomažu unaprijeđenju ljubavnog života, rješavanju određenih problema u odnosu i kreiranju kvalitetne i zdrave veze.