Jesen sa sobom redovito nosi probleme s imunitetom, te umor i iscrpljenost. Normalna pojava u ovom periodu je i lošije raspoloženje i melankolija. Međutim, zadnjih godina nažalost ta stanja postaju ozbiljnija i pojava depresije je sve češća.

Za ravnotežu u PNEI (psiho-neuro-endokrino-imunološkom) sustavu i opće bolje stanje organizma stvarno stoje i opće preporuke koje nalazimo u medijima, a odnose se na redovno spavanje i tjelovježbu. Ali za zdravlje psihe, također su važne redovita i uravnotežena prehrana, ali i mentalna higijena kao npr. mindfulness ili vođene vizualizacije. Mindfulness ili prisutnost u trenutku, pomaže u dnevnom savladavanju stresa.

Upravo to savjetuje Snježana Cenić Stojaković, mag.nutr., aurikularni akupunkturolog, vlasnica znanstveno-holističkog centra Sinerga. Već niz godina, dobar dio njen fokusa u radu s klijentima odlazi na znanstveno proučavanje svjesnog hranjenja (mindfulness eating). Mindfulness eating ili svjesno hranjenje je dobar način za osvijestiti svoj odnos s hranom, ali i jednostavno i brzo uvesti praksu mindfulnessa u svoj dan. Time značajno poboljšavamo svoju otpornost prema stresu te tako čuvamo zdravlje.

Snježana Cenić Stojaković
Privatni album Snježana Cenić Stojaković, sinerga.hr

'Kako sam primarno holistički nutricionist, ali i zbog konstantne znanstvene edukacije, smatram da je odnos prema hrani najbolji pokazatelj odnosa prema sebi i svom zdravlju. Prilično sam u balansu, iako priznajem da je to bio proces. Kao majka troje male djece i poduzetnica, imala sam razdoblja gdje je bilo prilično izazovno ostati u balansu. Međutim, upravo to iskustvo je dovelo do toga da mogu bolje razumjeti svoje klijente koji su mahom pod stresom, te im ponuditi provjerena i provediva rješenja. Našem tijelu s dolaskom hladnijih dana, više odgovara topla i kuhana hrana. Moj pristup svemu je integrativan pa pazim i da se kod pripreme hrane maksimalno iskoristi hranjivi potencijal namirnica', kaže Snježana Cenić Stojaković te za ovaj hladniji period godine savjetuje sljedeće: 

'Uzimanje visokovrijedne hrane i namirnica je najbolji i najsigurniji izbor za svakoga. Bitne su i kombinacije hrane jer često jedna namirnica poboljšava iskoristivost druge. Način pripreme također bitno utječe na raspoloživost hranjivih aktivnih tvari. Na primjer, brokula je najbolja kuhana na pari za samo pet minuta jer na taj način sačuva najveću količinu hranjivih tvari. Uz to prethodno je brokulu potrebno narezati i ostaviti da stoji narezana 15 minuta. Taj postupak je važan kako bi se aktivirao enzim mirozinaza koji hranjive tvari pretvara u njihove aktivne oblike. Topli čajevi s limunom i đumbirom uvijek su dobrodošli saveznik imuniteta u jesen. Možda nepopularan savjet s moje strane jest i konzumacija češnjaka. Ali jedinstveni sumporni spoj iz češnjaka, alicin poboljšava antioksidativnu aktivnost i djeluje kao snažno antibakterijsko i antivirusno sredstvo. Međutim, da bi alicin nastao iz drugog spoja u kojem je prisutan u češnjaku (aliina), potrebno je češnjak protisnuti i ostaviti na zraku neko vrijeme da se aktivira enzim koji omogućava tu reakciju.

Za imunitet je jako važno stanje i u crijevima, a da bi naše “dobre” bakterije u crijevu bile zadovoljne najbolje nam je konzumirati prirodno ukiseljeno povrće. Moramo spomenuti naravno i citruse kao odličan prirodni izvor vitamin C.'

Problemi se zaista mogu riješiti kada je organizam promatra holistički, smatra stručnjakinja koja se kroz radi uvjerila da su kronična bol, debljina ili manjak energije rješiva stanja. Stres je često uzrok ovih stanja. 

'Svjesna sam da se riječ “stres” svakodnevno nalazi u našem rječniku i da su ljudi mahom “alergični” kada im se kaže da je nešto posljedica stresa ili da moraju izbjegavati stres. Ali često se o stresu ne govori u pravoj definiciji, a to jest da je stres odgovor našeg živčanog sustava na stresor. I zato mi u centru radimo na konkretnim individualnim rješenjima za posljedice stresa, koja brzo donose olakšanje. Najučinkovitiji je sinergijski multidisciplinarni pristup gdje uključujemo i um i tijelo te ih umrežavamo. Klijenti uglavnom dolaze s ozbiljnim i realnim problemima koji su posljedica stresa. Bilo da su to napetosti mišića i bolna stanja, problem s probavom, nesanica ili nemogućnost gubljenje težine.

U tom slučaj ono što radimo odmah jest saniranje tih posljedica stresa smirivanjem živčanog sustava, uglavnom akupunkturom i dinamičkom neuromodulacijom (mali aparatić koji komunicira sa živčanim sustavom) te manualnim metodama. Paralelno osoba dobiva upute za menadžment stresa - mindfulness, vođena vizualizacija, svjesno hranjenje, disanje, lagane vježbe istezanja te preporuku za adaptogene biljke koje smanjuju utjecaj stresa na tijelo. Bitno nam je riješiti akutni problem, ali i naučiti klijenta novom lifestylu', zaključuje Snježana Cenić Stojaković.