U svojoj se kolumni najčešće bavim ugodnim i ukusnim temama vezanim uz hranu i kuhanje, ali ponekad je važno govoriti i o možda manje ugodnim aktualnim temama vezanim uz prehranu i probavljanje hrane koju jedemo. Ako se svjesno i kvalitetno hranimo, a nemamo fizičkih oštećenja ili ozljeda na tijelu koje bi utjecale na optimalan rad probave, tegoba ne bi trebalo biti. No realno je da ih većina ljudi povremeno, a neki i redovito imaju. Ostavimo li po strani ozbiljnije uzroke, kao što su alergije i intolerancije na neke namirnice, najčešće tegobe s kojima se susrećem u radu s klijetima su problemi na početku i na kraju probavnog trakta: žgaravica, kiselo podrigivanje i neredovita probava, tj. zatvor.

Nisam liječničke struke i ne dajem stručne savjete u tom smislu, ali mi je 20 godina bavljenja zdravom prehranom i komunikacije s ljudima koji iz raznih razloga svoju prehranu odlučuju promijeniti nabolje, dalo uvid u neke trikove koji mogu pomoći u smanjenju ili potpunom izostanku navedenih tegoba prirodnim putem, bez intervencije lijekovima. Naravnom, kao što je svaki čovjek individua za sebe, tako je i svaka probava svijet za sebe i nema formule koja će pomoći baš svakome. Budući da problemi s probavom zaista smanjuju kvalitetu života, prije nego posegnemo za konkretnijim terapijama isplati se isprobati sve što može pomoći, a nema nuspojava.

Žgaravica i kiselo podrigivanje
Glavna razlika između ovih dviju pojava jest što žgaravica izaziva osjećaj žarenja u prsnom košu jer želučana kiselina i probavni enzimi dolaze do početka jednjaka, dok kod kiselog podrigivanja osjećaj žarenja prevladava u grlu jer se želučana kiselina i probavni enzimi dižu sve do grla.

Kako u ovom procesu usko surađuju dva živčana sustava - živčani sustav mozga i živčani sustav probavne cijevi - kada se poremete njihova usklađenost i ispravan rad, nastaju spomenute tegobe. Nekoliko je mogućih uzroka neuravnoteženog rada ovih dvaju sustava. Primjerice, u trudnoći hormoni koji opuštaju mišiće maternice istodobno opuštaju i mišić koji zatvara jednjak pa kiselina iz želuca može zbog opuštenijeg mišića dospjeti do jednjaka i grla. Zbog toga trudnice često pate od žgaravice i kiselog podrigivanja, a slične se tegobe mogu pojaviti i kod primjene hormonske kontracepcije.

Pušenje aktivira ista područja živčanog sustava mozga kao hranjenje, što u želucu uzrokuje jače izlučivanje želučane kiseline, dok istodobno nikotin opušta prstenasti mišić jednjaka. Rezultat je više kiseline koja opet može lakše prodrijeti na mjesta koja nisu za to predviđena - početak jednjaka i grlo. Ovo je, naravno, samo jedan od brojnih razloga zašto je pušenje nekompatibilno sa zdravim i kvalitetnim načinom života.

Ako vam se dizanje želučane kiseline ne događa svaki tjedan nego povremeno, možete si pokušati pomoći na nekoliko načina:

  • popijte nekoliko gutljaja vode ili toplog biljnog čaja nakon jela ili pojave tegoba
  • neko vrijeme izbjegavajte namirnice koje mogu smanjiti snagu mišića koji zatvara jednjak: čokoladu, intenzivne začine, kavu, rafinirani šećer i alkohol. Kako ovaj popis namirnica ne vrijedi za sve, najbolje je da svatko sam isproba koje mu od njih smetaju, a koje ipak ne
  • mononatrijev glutamat (MSG), tj. pojačivač okusa koji se dodaje u većinu rafiniranih jela može zbuniti želudac i prouzročiti slične smetnje pa je dobro izbjegavati proizvode koji ga sadrže, barem neko vrijeme
  •  razmutite žličicu sode bikarbone u malo vode i popijte ili uzmite neki od antacida u obliku tableta dostupnih u ljekarnama. No to nikako ne može biti trajno rješenje jer oslabljivanje želučane kiseline može prouzročiti bujanje loših bakterija u želucu, slabije probavljanje proteina te jače negativno djelovanje alergena, a želudac će nakon nekog vremena početi proizvoditi više kiseline kako bi stanje vratio u kiselu ravnotežu.

Zatvor
Zatvori dolaze u različitim oblicima pa je važno razlikovati kroničan zatvor (za koji je potrebna liječnička pomoć) od privremenog prouzročenog kratkotrajnom bolešću, stresnom životnom epizodom ili odlaskom na putovanje. Upravo je putovanje, tj. promjena sredine i narušavanje uobičajenog ritma na koje je tijelo naviknuto najčešći razlog kratkotrajnog zatvora. No primjenom nekoliko trikova i obraćanja pažnje na rad crijeva možemo preduhitriti očekivane tegobe i izbjeći da se godišnji pretvori u nelagodno čekanje da se vratimo kući na svoju WC školjku i u rutinu.

Dunja Gulin
Privatni album Dunja Gulin, autorica zdravih kuharica, www.dunjagulin.com

Osim posvećenosti pakiranju, rezervaciji smještaja i kupnji svih potrebnih potrepština za odmor, prije odlaska na put ne smijemo zapostaviti potrebe naših crijeva. Kako bismo izbjegli nadraženost crijevnih živaca i spriječili njihovo privremeno zaustavljanje, važno je razumjeti da oni jako dobro znaju naše prehrambene navike, ritam dnevnih obroka, kad smo i koliko fizički aktivni, vrijeme spavanja i odmora… Ako sve to odjednom promijenimo a da nismo „pripremili teren“ kako bi utjecaj novih okolnosti bio što manji, probava će na neko vrijeme jednostavno stati i čekati. Pokušajte primijeniti sljedeće:

  • Dan-dva prije putovanja svako jutro pojedite nekoliko suhih šljiva koje ste prethodnu večer namočili u malo tople vode. Netopiva vlakna kojima su šljive bogate potiču kretanje debelog crijeva pa ih nastavite jesti i dok ste na putu. Ako vam je šljive nezgodno namakati, žvačite ih bez namakanja, ali obavezno uz to pijte dovoljno tekućine.
  •  Tijekom dana pijte više tekućine nego inače, pogotovo na dugim putovanjima avionom gdje suhi zrak isušuje organizam koji onda potrebu za vodom nadoknađuje iz crijeva, što stolicu čini tvrđom.
  • Jedite hranu bogatu netopivim i topivim vlaknima. Neka vam se prehrana inače, ali na putovanju pogotovo, temelji na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla - žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, voću i povrću. Zaboravite sendviče i pizze, pronađite mjesta koja nude zdravije jelovnike. Trud će se isplatiti jer o tome može ovisiti vaša redovita probava.
  • Pokušajte, kad god je to moguće, poslušati poruku tijela da je vrijeme za odlazak na WC, a to će vrijeme vjerojatno biti isto kao i kod kuće. Propustite li uvriježeni termin, pogotovo ako se to dogodi nekoliko puta zaredom, počet će začarani krug usporene probave i tvrde stolice.
  • Zadržite razinu uobičajene fizičke aktivnosti, po mogućnosti u isto doba dana.
  • Tijekom putovanja uzimajte probiotike u tabletama kao dodatnu podršku probavi.