Problemi s probavom česti su zbog užurbanog stila života. Više nego ikada potrebni su nam ljekovite biljke koje su se od davnina koristile za lakše probavljanje hrane, protiv nadutosti i mučnine te one blagotvorne za rad jetre i želuca. Vjekovima su i kuhari i iscjelitelji preporučivali gorko bilje za poticanje apetita i pokretanje probavnih sokova. Aperitivi - alkoholna pića koja se uzimaju prije obroka - uključuju gorko bilje, začinsko bilje poput encijana, kore naranče, kardamoma, korijandera i kleke (borovice).

Gorko povrće u svom sastavu ima i vlakna pa iznimno pomaže u detoksikaciji. Još jedna preporuka za bolju probavu je uključivanje u prehranu salate od gorkog zelenila - poput endivije, rukole, listova maslačka i radiča - ili predjelo od listova artičoke. Artičoka također podržava zdravlje jetre. Ekstrakt lista artičoke i ekstrakt mlijeka čička (silimarin) smanjuju simptome dispepsije (izraz za poteškoće s varenjem, sa simptomima kao što su mučnina, žgaravica, nadimanje) i sindrom iritabilnog kolona (IBS).

Komorač nudi mnoštvo dobrobiti za probavu. Djeluje kao karminativ (pomaže u izbacivanju plinova), antispazmodično (za ublažavanje bolnih grčeva), antiinflamatorno, olakšava želučane probleme i mučninu. Nakon obroka, pokušajte žvakati nekoliko sjemenki komorača da biste poboljšali probavljanje hrane. Mogli biste stvoriti ukusnu biljnu mješavinu za bolje probavu i to od sušenih sjemenki komorača, sjemenki anisa i kima. Da biste spriječili probavne smetnje, žvačite 1/8 do 1/4 žličice mješavine sjemenki.

Menta posjeduje analgetičke efekte i sprječava plinove i mučninu, te tako rješava mnoge tegobe s probavom. Ako je napetost prouzrokovala glavobolju i crijevne tegobe, menta može riješiti oba problema. Kapsule ulja od mente pokazale su se sigurnim i efikasnim kod djece i odraslih iritabilnim kolonom. Kombinacija mente i ulja kima također ublažava dispepsiju. Druge biljke iz porodice mente, kao što su metvica (nana), matičnjak i bosiljak, također mogu smanjiti bolne grčeve i plinove.

Njemačka kamilica je tradicionalan lijek za probavu, dostupan kao čaj. Blago gorka i antiinflamatorna, ova biljka uspješno se kombinira sa začinskim biljem kao što su menta i mlijeko čička, za liječenje dispepsije i iritabilnog kolona.

Đumbir je jedna od omiljenih ljekovitih i kulinarskih biljaka. To je zagrijavajuće, antiinflamatorno, analgetsko i najbolje istraženo bilje protiv mučnine. Studije pokazuju da se suzbija mučnina pri vožnji, post-operativna mučnina i povraćanje i mučnina u trudnoći (trudnice ne bi smjele uzimati više od 1 grama dnevno). Laboratorijske studije pokazuju da đumbir može spriječiti čir na želucu, izazvan nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima.

Skliski brijest i korijen bijelog sljeza olakšavaju upale bilo gdje u crijevnom traktu. Možete napraviti čaj od bilo koje biljke. Također možete uzeti skliski brijest u prahu ili miješati koru u prahu u odnosu pola-pola s ječmom, da biste napravili umirujuću kašu (dodajte mljeveni đumbir za suzbijanje mučnine). Također, čaj od crvene i crne maline (lišće i korenje) tradicionalni je lijek protiv dijareje.