Postoji otprilike 900 vrsta eukaliptusa, koji potječe iz Australije te je Aboridžinima sveto stablo. Paljenjem njegova lišća pročišćavaju prostor i uklanjaju negativnu energiju, a korom i smolom liječe groznicu i respiratorne probleme.


Zbog ljepote listova eukaliptusa, koje krasi velika raznolikost oblika i boja (no najčešće su sivoplavkasto zeleni do sivozeleni te sjajni kao da su nauljeni), vole ih floristi te se njihove grančice upotrebljavaju za dekoriranje. Od listova se dobiva eterično ulje koje se primjenjuje u aromaterapiji, a kako se razlikuju vrste, tako i njihova eterična ulja imaju specifična svojstva. Primjerice, ugodan svjež miris eteričnog ulja eukaliptusa radiate nešto je blaži od arome eukaliptusa globulusa te ima laganu citrusnu i floralnu notu. Unoseći živost u prostor, djeluje osvježavajuće i stimulirajuće. Dobiva se od listova stabla Eucalyptus radiata, a poznat je i kao crni pepermint. Svjež miris dolazi od 1,8-cineola, odnosno eukaliptola, a zbog pročišćavajućeg djelovanja čest je odabir za difuzore i ovlaživače.

Tijekom hladnih dana bočica tog eteričnog ulja pomaže nam da lakše prebrodimo uobičajene sezonske tegobe tako što otvara gornje dišne putove, odčepljuje nos i olakšava kašalj, te djeluje protuupalno i antiseptički. Pročišćavajući sinuse, oslobađa nas i glavobolje koja često prati njihovu začepljenost. Usto, pomiješano s baznim uljem te naneseno na leđa ili prsa, umiruje i opušta. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, može pomoći kod artritisa i drugih bolova, pa se upotrebljava i za masažu nakon vježbanja.

Sezonske tegobe olakšava i svojim djelovanjem na emocionalnoj razini, podižući raspoloženje i osjećaj dobrobiti. Ovo stimulativno eterično ulje može potaknuti i emocionalno iscjeljenje, pomaže ljudima koji su svoj identitet vezali uz bolest, onima koji su skloni previše se vezati za nekoga, koji se osjećaju ovisno, poraženo, nemoćno... No trebaju ga izbjegavati ljudi s visokim krvnim tlakom i epilepsijom te nije pogodno za djecu mlađu od deset godina. Isključivo je za vanjsku uporabu i prije uporabe na koži treba ga pomiješati s nekim baznim uljem.

Ovo se eterično ulje može upotrijebiti na različite načine (najjednostavniji je da kap-dvije nakapate na rupčić ili tanjurić koji stavite blizu sebe te udišete):

- u DIFUZER dodajte 1-2 kapi ovog eteričnog ulja, a možete dodati i 2 do 4 kapi eteričnog ulja limuna, slatke naranče ili bergamota, ili mandarine

- za SPREJ ZA OSVJEŽAVANJE PROSTORA 60 ml destilirane vode ulijte u bocu s raspršivačem pa u nju nakapajte 15 kapi ovog eteričnog ulja; prije uporabe protresite

- za INHALACIJU koja će pročistiti sinusa u zdjelu vruće vode dodajte 1-2 kapi ovog eteričnog ulja (tijekom inhalacije zatvorite oči kako ih isparavanje eteričnog ulja ne bi iritiralo); duboko udišite na nos i izdišite kroz usta

- za MASAŽU u 1 žlicu (15 ml) baznog ulja nakapajte 5 kapi eteričnog ulja (ovu mješavinu možete upotrijebiti i za olakšavanja disanja i potporu imunitetu te nanijeti na prsa, leđa i tabane; za tu namjenu u mješavinu možete dodati 2 kapi eteričnog ulja bora)

- za INHALIRANJE TIJEKOM TUŠIRANJA napravite mirisne kocke koje ćete staviti u kadu (najbolje blizu odvoda): pomiješajte šalicu sode bikarbone i 7 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiate te postupno, uz miješanje, dodajte 2 žlice vode; dobivenu pastu utisnite u kalup za led pa ostavite u zamrzivaču 1 sat kako bi se stvrdnula (nakon što kocke izvadite iz kalupa, čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi na suhom hladnom mjestu)

- za KUPKU u šalicu krupne morske soli nakapajte po 8 kapi eteričnog ulja ovog eukaliptusa i lavande, promiješajte pa rastopite u kadi ispunjenoj toplom vodom.