Kadulja ili žalfija se na latinskom naziva Salvia, a ime potječe od riječi salvere, što znači "iscijeliti" ili "spasiti". U narodnoj medicini ova se biljka koristi stoljećima u raznim zemljama i kulturama - od Egipta i Rima, do Stare Grčke. Postoje razne vrste kadulje, a najčešće se koristi bijela li kulinarska kadulja (kao začin). Ona je prirodni lijek, a u nekim kulturama se koristi i za energetsko čišćenje prostora. Smatra se da paljenje kadulje čisti energiju doma.

Sarah Corbett, stručnjakinja za ljekovito bilje za Well+Good objasnila je kako je kadulja "divna, oštra biljka koja zagrijava'' te dodala: "Kadulja se kroz povijest koristila za tretiranje anksioznosti i depresije, kod prehlade, probavnih tegoba i još mnogo toga". Jedna žličica mljevene kadulje sadrži 10 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i djeluje protiv zgrušavanja krvi. Ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezija i vitamina A.

Corbett je otkrila 5 razloga zašto je dobro piti čaj od kadulje:

1. Prepuna je antioksidansa - Njeni su mesnati listovi puni antioksidansa koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala.

2. Ima antimikrobna svojstva - Povijesno gledano, ljudi su je koristili za čišćenje prostora.. "Smatra se da je žalfija vrlo aromatična i bogata antimikrobnim spojevima", objašnjava Corbett. Istraživanja također dokazuju da eterično ulje kadulje može biti efikasno dezinfekcijskom sredstvo protiv mikroorganizama koji se prenose zrakom.

3. Može poboljšati produktivnost - Corbett ističe kako ovu biljku često preporučuje klijentima koji imaju problem s padom energije, tromi su i niskoproduktivni. Kadulja može pomoći i u poboljšanju memorije, a od mirisa njenog eteričnog ulja poboljšava se raspoloženje i smanjuje anksioznost.

4. Pomaže kod probavnih tegoba - Istraživanja otkrivaju da ekstrakt kadulje pomaže u suzbijanju dijareje, ali i poboljšava sam proces probavljanja hrane.

5. Dodatne prednosti za žene - Kadulja povoljno djeluje na regulaciju hormonskog sustava, pa može znatno ublažiti valunge, odnosno napadaje vrućine u menopauzi. Istraživanjem u Švicarskoj, u kojem je sudjelovalo 70 žena starijih od 50 godina, dokazano je da su se kod više od polovice njih valunzi smanjili nakon četiri tjedna uzimanja kapsula sa svježom kaduljom.

Što sve liječi čaj od kadulje
Shutterstock 

Da biste napravili čaj od kadulje, ili "čaj mudrosti" kako se simbolično naziva, Sarah Corbett preporučuje da dodate dvije žličice kadulje u 300 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Ne dozvolite da vas gorki gutljaji spriječe u konzumaciji, jer topla šalica čaja čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju kolesterola. Kako kadulja sadrži tujon, sastojak koje je toksičan u velikim količinama (tujon djeluje antibakterijski, protugljivično i antivirusno, ali kod neprekidnog i predugog korištenja kadulje može i negativno utjecati na organizam), izbjegavajte čaj piti svaki dan. Ukoliko vam je potreban kao lijek, pijte ga jednom dnevno tijekom dva tjedna, a onda obavezno napravite pauzu.

Kadulja se koristi i kao začin, pa je možete dodati u topla jela poput juha i variva, ali i u pečeni slatki krumpir i salate.