Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE SU SVE DOBROBITI SVJEŽE CIJEĐENIH SOKOVA: Stručnjakinja za sirovu hranu donosi odgovore i recept

Autor Mihaela Brijak/sirovahrana.hr

Koje su dobrobiti svježe cijeđenih sokova, piše Mihaela Brijak - stručnjakinja za sirovu hranu

 Koje su dobrobiti svježe cijeđenih sokova Izvor: Shutterstock

Ljudi teško dolaze do spoznaje da je naše zdravlje neraskidivo povezano s kvalitetom prehrane, izborom namirnica i načinom njihove pripreme. Danas nije lagano naći kvalitetne namirnice jer industrijsko obrađivanje hrane daleko nas je odvojilo od naše prirodne hrane. I ne samo to, nego i još dodatna upotreba kemikalija znatno je pogoršala i onako upitnu kvalitetu. Zašto se onda čuditi sve većem porastu karcinogenih bolesti, zabrinjavajućem rastu dijabetesa, ogromnom porastu raznih alergija, a naročito u mlađoj dobi, porastu autoimunih bolesti. Zašto?

Ima li načina da se suprotstavimo tome? Da, jer je naš najjači glas i naša moć, jedino u tome kako živimo, kako se ponašamo i što kupujemo. Mi svojim djelovanjem doprinosimo ovom svijetu kakav je danas. Koliku vrijednost kriju u sebi svježi sokovi i njihovu djelotvornost na naše zdravlje priznali su brojni liječnici, iscjelitelji i stručnjaci za prehranu. Da spomenemo samo pojedine.

Znameniti nutricionist i pionir u proučavanju primjene svježih sokova u procesu ozdravljena i održavanja ljudskog zdravlja dr. Norman Walker kaže: "Tijekom godina proučavanja ustanovio sam da svježi sokovi ušteđuju tijelu mnogo energije, koja je inače potrebna za pretvaranje krute hrane u tekućinu. A što je još važnije, dok probava krute hrane uzme tri do pet sati, sokovi se odmah probave i tijelo ih odmah simulira". Prema iskustvu dr. Ann Wigmore uzimanje klorofila putem zelenih sokova ravno je primanju transfuzije zdrave krvi. Liječenje sokovima i prirodnom prehranom prema dr. Gersonu i brojnim klinikama koje primjenjuju ovaj način tretiranja bolesti, potrebno je oko dvije godine za potpunu detoksikaciju i ozdravljenje.

 Mihaela Brijak
Mihaela Brijak
Izvor: Facebook/Mihaela Brijak

Zašto smo bolesni?

Svježi sokovi od voća i povrća pokazali što kriju u sebi i njihova djelotvornost leži u činjenici da se tekuća hrana probavi unutar kratkog vremena, ne opterećujući probavni sustav. Sva raspoloživa energija se ulaže u proces obnove matičnih stanica i vraćanje u prvobitno stanje, a to je ponovno zdravi i vitalni. Sokovi na najbolji mogući način ubrzavaju detoksikaciju organizma i izlučivanje godinama nakupljenih štetnih tvari. Posebno moramo istaknuti, da osim promjena načina prehrane, vrlo važan u procesu ozdravljenja je i način našeg disanja, česti boravci na svježem zraku, izlaganje suncu i vrlo, vrlo važno je da pozitivno mislimo i budemo skromni. Jednostavno otiđite u prirodu u blizini vas, dišite polagano, kroz nos ako je moguće svjesno, iz trbuha prema gore, ali polako i bez ikakvog naprezanja, uživajući u svakom udisaju života, a izdišite lagano izbacujući sve što je negativno u vašem životu. Biti svjestan je tajna disanja i početak meditacije.

"Neka radost življenja i mira postane ponovno dio nas."

Zašto cijedimo sokove, a da to isto jednostavno ne jedemo?

Da bi se iz stanice oslobodili svi hranjivi sastojci koji su u njima pohranjeni potrebno je razbiti staničnu opnu. Pogotovo kod lisnatog bilja kao što su špinat, celer, kelj, peršin, raštika, blitva, divlje zeleno bilje, celuloza ima čvrstu molekularnu strukturu. Razbiti ove žilave stanice nije lako, a u njima je pohranjena najveća vrijednost životne energije. Kada jedemo ovo bilje u sirovom stanju, žalimo se da dolazi do nadimanja i teške probave, što je i normalno jer mi jednostavno dovoljno sažvačemo hranu. Mi već desetljećima jedemo industrijsku prerađenu hranu i jednostavno nismo više u stanju prožvakati tvrđa zelena vlakna. Osim toga mnogi imaju problema i sa zubima, tako da danas kada živimo u ubrzanom dobu, usitniti zelenje i drugu hranu temeljnim žvakanjem za nesmetanu probavu, gotovo je nemoguć zadatak. Na sreću zahvaljujući tehnologiji imamo mogućnost korištenja raznih uređaja koji nam olakšavaju sve ovo, daju izvanredan okus jelu, laganoj probavi, a samim tim i zdravlju. Sokovi od svježeg voća i povrća, ako ih je moguće nabaviti iz organskog prirodnog uzgoja, daju sve aminokiseline, minerale, soli, enzime, vitamine potrebne našem tijelu za zdrav razvoj.

 Koje su dobrobiti svježe cijeđenih sokova Izvor: Shutterstock

Koliko sokova je poželjno piti?

Što više sokova pijemo to se brže oporavljamo. U praksi se pokazalo da količina koja daje vidljive rezultate iznosi najmanje pola litre. Ali proces izlječenja ide mnogo brže ako se pije oko jedne do dvije litre. Ne zavaravajmo se, otrovi nagomilani u tijelu tijekom našeg života ne mogu preko noći biti izbačeni. Sve ima svoje vrijeme. Taj proces čišćenja može u početku biti praćen povremenim poteškoćama, kao što su slabost, možemo se osjećati bolesnima i iscrpljenima, pogotovo kada nam otrovi dospiju u krv i počne izlučivanje otrova. Tim više, ta slabost, je znak početka pročišćavanja tijela. Vidljivi rezultati će se pojaviti, u prosjeku oko tri do četiri tjedna, ako smo na strogom režimu i pravilno vođeni od onih koji imaju iskustvo, inače duže u ovisnosti o našem postojećem stanju Sokovi od voća su čistači tijela, a od povrća istovremeno hranitelji i obnovitelji. Postajemo svjesniji energije i vitalnosti koju smo ponovno zadobili i nećemo se više željeti vratiti starim navikama.

"Vlastita spoznaja je jedini ispravan put, a nagrada je vrijedna svakog potrebnog napora"

Kako raditi sok?

Ručno cijediti, miješati ili prešati sok bilo bi zaista teško i danas možemo biti zahvalni tehnologiji da nam je omogućila uređaje koji nam olakšavaju život. Koristite sokovnik. 

 cijeđeni sokovi Izvor: Facebook/Mihaela Brijak

Recept za početnike:

2 stabljike celera ili 1 krastavac
1 velika jabuka
1/2 vezice peršina ili korijandera
1 limun

Sve sastojke stavite u sokovnik. Dobiveni sok ulijte u času i odmah popijte.
Savršen sok bistar i sladak jednostavan način da u organizam unesete dodatnu količinu zelenog povrća. Savršen način da započnete dan, a iznenadit će vas kada ga i djeca zavole.

Vise na e-mail [email protected] 

Izdvojeno za vas...

Najnovije