Vratili smo se s odmora i umjesto da budemo puni energije, mnogi se suočavaju s manjkom motivacije, s apatijom, melankolijom, čak i depresijom. Psihoterapeut Gene Scully 2005. godine taj je osjećaj nazvao “jesenska anksioznost” (autumn anxiety). Zbog čega se to javlja u ovom periodu i što možemo učiniti kako bismo se bolje osjećali?

1. Manje izlaganje sunčevoj svjetlosti
Ovo je vjerojatno najvažniji razlog zašto nas s dolaskom jeseni preplavi melankolija i pad energije. To se ne događa kada je dan sunčan i topao, ali čim se vrijeme promjeni, počnu kiše, maglovita jutra, melankolično raspoloženje se vraća. Razlog je što se tada povišeno luči hormon melatonin, što izaziva pospanost i gubitak motivacije. Da biste ovo popravili, provodite više vremena na suncu. Kad god je sunčano, izađite, koliko god da je hladno. Ako vaš stan nema mnogo prirodne svjetlosti, zidovi bi trebali biti u svijetloj boji, kao i namještaj.

2. Smanjeno kretanje
U jesen imamo manju želju za kretanjem, kao da nam se ne izlazi kad je hladnije i kišovito. Ipak, kretanje je nešto najvažnije što možemo učiniti za svoje zdravlje. Ni u kom slučaju nemojte se zaključavati u četiri zida. Obucite se toplo i izađite u šetnju. Ako pada kiša, uzmite kišobran, kabanicu i gumene čizme. Odmah ćete osjetiti nalet energije i polet za obavljanjem drugih obveza.

3. Obaveze i stres
Mnogi od nas ostavljaju važne stvari na početak jeseni jer se svi žele opustiti tijekom leta. Poslovne projekte, seminare, usavršavanja, treninge, sve to ostavljamo za rujan. Također, djeca kreću u školu, što sve zajedno doprinosi povećanom stresu. Odjednom svi imaju gomilu obaveza, stres se povećava, stalno smo u žurbi. Pokušajte se bolje organizirati. Ne morate baš sve novo započeti u ovom trenutku, radite samo ono što je neophodno dok se ne naviknete na novi ritam rada nakon ljetne pauze. Nije rješenje da izgorite odmah na početku, trebat će vam motivacija za cijelu jesen i zimu.

4. Teža prehrana
U jesen i zimu potrebno nam je mnogo više energije. Kako se povećava stres, mnogi ljudi posežu za nezdravim grickalicama, slatkišima… Međutim, to vam samo još više oduzima energiju. Pravilna prehrana je ključna za vaš imunitet. Jedite što više povrća i voća, orašastih plodova, zdravih masnoća, a što manje industrijski prerađene hrane pune šećera. Kako kreće sezona prehlada, važno je povećati unos vitamina, minerala i antioksidanata.