Iako kad se zaredaju hladni i kišoviti dani, žalimo za ne tako davnim ljetnim trenucima, prihvatimo li jesen kao priliku za usvajanje nekih novih navika, ojačat ćemo zdravlje uoči zime te potpuno uživati u trenutačnom godišnjem dobu. Američki Institute for Integrative Nutrition predlaže pet navika koje vrijedi njegovati:
Kupujte izravno od proizvođača – pogotovo onih koji voće i povrće uzgajaju bez primjene kemijskih sredstava. Jesen obiluje plodovima, a okus onih kupljenih netom nakon branja ne može se mjeriti s voćem i povrćem koje je stajalo u skladištima. Usto, kako su jabuke iz konvencionalne proizvodnje redovito na vrhu popisa namirnica koje sadrže najviše pesticida, i te kako se isplati kupiti one domaće, među kojima se često nađu i jabuke starih sorti koje se nigdje druge ne mogu nabaviti.
Kuhajte juhe – kad ih spravite od različitog sezonskog povrća, mahunarki i žitarica, uz dodatak začina i začinskog bilja, postaju cjelovit obrok koji ne samo ugodno grije nego i organizam opskrbljuje zdravim hranjivim tvarima.
Revidirajte svoje ciljeve i usredotočite se na njih – nakon ljetne živosti, jesen je idealno vrijeme za ponovno usredotočivanje na svoje ciljeve, da se smireno razmisli o dosadašnjem napretku te što je još potrebno za ostvarenje onoga što želimo postići.
Idite ranije spavati – nitko nije oduševljen što dani postaju kraći, ali treba iskoristiti pozitivnu stranu toga i slijediti prirodne ritmove. Dodatni sati sna iznimno pozitivno djeluju na razinu energije koju imamo tijekom dana, na koncentraciju, metabolizam i imunološki sustav.
Izađite i povežite se s prirodom – bilo da idete u šetnje bilo da na svježem jesenskog zraku vježbate, to činite redovito i iskoristite svaki trenutak da budete vani jer ćete tijekom zime za to imati manje prilike.