Proljetno čišćenje organizma ne mora uopće biti rigorozno. Dapače, detoks može biti u funkciji jednostavne podrške, a posebno one usmjerene ka jetri. Ona je naime organ koji omogućuje metabolizirati kemikalije i toksine.

Spora probava, zatvor, problematična koža na kojoj se iznenada pojavljuju neugodne pojave, nemogućnost gubitka kilograma, nadutost, nedostatak sna pa čak i glavobolje, potencijalni su znakovi kako je jetri potrebna pomoć. No, osim toga, važno je paziti i na ponašanje crijeva koja je potrebno potaknuti na redovito otpuštanje toksina kako bi se izbjegla njihova ponovna cirkulacija tijelom.

Većina stručnjaka preporučuje unošenje dovoljnih količina tekućine u tijelo, počevši od jutra, a tijekom dana smatra se korisnim konzumirati do dvije litre vode. Osim toga, nužno je unositi i hranu bogatu vlaknima koja potiču rad crijeva. Umjesto limuna, koji se obično stavlja u vodu tijekom perioda detoksikacije, dovoljno je umiješati jednu do dvije žličice chia sjemenki u jutarnjim satima, kojima možete dodati i Psyllium ljuskice. Istovremeno, korisno je suzdržavanje od namirnica bogatih šećerom i mastima.

Redoviti obroci, a posebno doručak, ključ su uspješne detoksikacije. Namirnice poput brokule i cvjetače pomažu spriječiti oksidativni stres jetre, a cikla na nju djeluje protuupalno pa je dobro uključiti ih u prehranu. Pored toga, dobro je obratiti pažnju i na gorko zelenilo koje umiruje žuč poput artičoka ili rikule.

Želite li vodu ponekad zamijeniti nekim drugim pićem, isprobajte čaj sa šafranom. Njega možete dodati i u juhe ili jela na bazi riže. Kamilica je jedna od provjerenih opcija koja umiruje, a može se lagano ispijati tijekom čitavog dana. Još jedan savjetnik, poznat po diuretičkim i antioksidativnim svojstvima jest i korijen maslačka, za čiju konzumaciju ističemo ovaj recept u obliku čajnog napitka.

Proljetno čišćenje organizma ne treba dakle biti bazirano na odricanju, već upravo suprotno, uključivanju korisnih namirnica u dnevni ritam. Ne samo kako ćete tijelu pomoći otpustiti suvišne i štetne tvari već ćete doprinijeti i sjaju kože. Ovi mali rituali, pomažu postići tjelesnu ravnotežu temeljenu na kvalitetnoj cirkulaciji, smanjenu upala te naravno, hidratizaciji.

Dodatno, kako biste osjetili stvarne blagodati detoksikacijskih radnji, važno je pronaći vremena za tjelovježbu. Čak vježbe istezanja i hodanje pridonose općem poboljšanju organizma, čime ćete se i vi osjećati bolje, a potencijalno i lakše.