Ako nikada niste pripremali artičoku, evo prilike da vam uspije 'iz prve'...

Recept:

8 artičoka
5 dg pancete
2 češnja češnjaka
stručak svježeg peršina
žlica biljnog ulja
šaka krušnih mrvica
prstohvat soli, papra
čaša bijelog vina
šaka svježeg boba
šaka graška

Tradicionalne artičoke s bobom
Kristina Lenard 

Artičoke namočiti i očistiti. Nasjeckati pancetu, češnjak i peršin. U tavu uliti žlicu biljnog ulja i kad se zagrije, staviti pancetu. Pustiti da se zažuti pa smanjiti vatru i dodati šaku krušnih mrvica, prstohvat soli, papra, češnjak i peršin. Promiješati i ostaviti nekoliko minuta da se poveže u smjesu. Smjesom napuniti očišćene artičoke, posložiti ih u zdjelu na malo ulja. Hladnom vodom napuniti zdjelu dopola, uliti čašu bijeloga vina i staviti da se kuha na laganoj vatri pola sata. Nakon toga dodati šaku svježeg boba i šaku graška. Nastaviti kuhati još 45 minuta. Pustiti da se ohladi i poslužiti hladno u zdjeli u kojoj se kuhalo.