Među vodećim ovogodišnjim prehrambenim trendovima veganske su inačice ribljih jela – uključujući biljnu alternativu kavijaru koja se jednostavno priprema od sljedećih sastojaka: 4 žlice chia sjemenki, 1 lista nori alge, 1 šalice vode, 1/4 šalice sojina umaka i malo đumbira u prahu (na vrhu žličice).
U zdjeli pomiješajte vodu, sojin umak i đumbir. Razlomite list nori alge na manje komadiće i dodajte smjesi. Po mogućnosti razradite smjesu u blenderu tako da postane glatka. Dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte da se sve prožme. Ostavite da odstoji sat do dva kako bi chia sjemenke upile tekućinu i nabubrile. Mješavina treba postati gusta i gelasta.
Budući da izgledom, teksturom i okusom nalikuje pravom kavijaru (alga mu daje riblji okus), chia kavijar fino će ga zamijeniti – poslužite ga na tostu ili neslanim krekerima koje možete premazati veganskim maslacem ili vrhnjem. Također, baš poput pravog kavijara, može se servirati na žličicama ili u zdjelici sa žličicom da se uzima po želji. Odlično prija i u kombinaciji s nasjeckanim lukom te svježim začinskim biljem. U hladnjaku se može čuvati pet do sedam dana u posudi koja ne propušta zrak.