Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 ZDRAVSTVENIH DOBROBITI BUNDEVE: Dobra je za zdravlje kože i očiju, ali i za imunitet!

Saznajte zašto je bundeva tako dobra za nas

 Zdravstveni benefiti bundeva Izvor: Pexels

Bundeva – sa svojim specifičnim velikim, okruglim oblikom te intenzivnom narančastom bojom postala je zaštitni znak jeseni. Osim toga, nalazi se i u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica. U nastavku, donosimo vam top 5 zdravstvenih benefita bundeva.

1) Doprinosi zdravlju kože

Bundeve su prepune hranjivih tvari ugodnih za kožu, uključujući vitamine C i E, kao i beta-karoten - a svi oni igraju važnu ulogu u zdravlju naše kože.

Vitamin C tijelo ne proizvodi prirodno, stoga je važno da ga unosimo prehranom, jer igra ulogu u stvaranju kolagena koji održava kožu mekom i čvrstom, vitamin C također pomaže u sprječavanju modrica i potiče zacjeljivanje rana.

Vitamin E izvrstan je antioksidans i zajedno s vitaminom C pomaže u zaštiti od oštećenja uzrokovanih suncem i suhoće. Vitamin A, ili beta-karoten, također je uključen u zaštitu kože od sunčevih UVB zraka i može pomoći u zaštiti od opeklina, iako je zaštita od sunca i dalje potrebna!

2) Dobra je za zdravlje očiju

Niske razine vitamina A povezuju se sa smanjenim vidom, pa čak i sljepoćom. Beta-karoten, kao i vitamini C i E, pomažu u zaštiti očiju i smanjuju rizik od očnih bolesti povezanih sa starenjem. Bundeva je također odličan izvor dvaju karotenoida, luteina i zeaksantina, čije se razine povezuju sa smanjenim rizikom od katarakte.

3) Može podržati imunološki sustav

Kao što pokazuje njihova jarko narančasta boja, bundeve sadrže beta-karoten koji se konzumacijom pretvara u vitamin A. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra važnu ulogu u promicanju imunološke funkcije. Vitamin C također doprinosi imunološkoj aktivnosti olakšavajući aktivnost imunoloških stanica i povećanje broja bijelih krvnih stanica.

4) Pomaže u smanjenju rizika od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je medicinski naziv za kombinaciju stanja uključujući dijabetes, pretilost i visoki krvni tlak. Zajedno, ova stanja povećavaju rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara.

Studija iz 2015. u Japanu otkrila je da prehrana bogata karotenoidima, pigmentima koji se nalaze u voću i povrću koji im daju narančastu, žutu i zelenu boju, može spriječiti razvoj metaboličkog sindroma, piše BBC good food.

5) Može pomoći u prevenciji raka

Iako ne postoji niti jedna 'superhrana' koja može spriječiti rak i određeni čimbenici rizika za rak nisu povezani s prehranom, postoje dokazi da zdrava prehrana može smanjiti rizik od raka. Osim toga, antioksidativna svojstva karotenoida, vitamina A i E, koji se svi nalaze u bundevi, mogu zaštititi od određenih vrsta raka, poput raka dojke.

Tagovi

Najnovije