Posljednjih sam dana obuzeta selidbom u drugi grad. Svi koji su se selili znaju koliko je to posla, pogotovo kada imaš puno tanjura, posuda, zdjela i ostalih rekvizita za fotografiranje, ali i puno hrane. No došao je i tome kraj te se sada mogu “baciti” na pripremu novih recepata. 

Dok sam se pakirala i selila maštala sam o bundevama stoga ne čudi što je prvo jelo koje sam pripremala na novoj lokaciji čim sam se smjestila - (gusta) juha od pečene bundeve. Osim što sam zadovoljila 'bundeva cravingse', također sam se i nahranila dobrom hranom za razliku od hrane koju sam jela proteklih dana. 

Ne znam kako je u ostalim primorskim gradovima no ja se ne sjećam da smo imali običaj u obitelji jesti bundeve, zapravo sam ih otkrila tek u kasnijoj dobi i sada ih se ne mogu zasititi.  

Juha od pečene bundeve i crvene leće, za 4 osobe

Sastojci:

1 muškatna bundeva srednje veličine
1 mrkva
1 luk
maslinovo ulje
sol, papar
začini: muškatni oraščić, češnjak u prahu, majčina dušica, suhi kopar i ostale po želji
½ šalice crvene leće
4 češnja češnjaka
1 šalica zobenog mlijeka
1 žlica sojinog umaka ili shoyu

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.

2. Oguliti bundevu i maknuti koštice te je narezati na kockice. Prebaciti na lim te dodati narezanu mrkvu i luk (na veće komade), preliti s maslinovim uljem te dodati začine po želji uz sol i papar. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 20-30 minuta (ovisi o veličini kockica).

3. Za to vrijeme u loncu zagrijati malo ulja i dodati sitno sjeckani češnjak. Dodati leću i 2 šalice toplog povrtnog temeljca (ili vode). Pustiti da zakuha te smanjiti vatru i pustiti da se poklopljeno kuha dok leća ne omekša. Po potrebi dodati još tekućine.

4. U blender prebaciti kuhanu leću, dodati mlijeko i pečeno povrće te izmiksati. Dodati još tople vode ovisno koliko gustu juhu želite te sojin umak. Servirati uz dodatak tostiranih bučinih sjemenki prelivenih sojinim umakom, čipsa od kelja i pomfrita od bundeve (opcionalno) i kruhom.

Više o autorici doznajte na blogu Foodoris i Instagramu.