Batat se može pržiti, peći, pirjati, kuhati na pari, pasirati. Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica. Ako pokušavate maksimalno iskoristiti svoj slatki krumpir (batat) i ublažiti potencijalni skok šećera u krvi, američka liječnica Amy Sapola savjetuje kuhanje ovog povrća umjesto pečenja. "Tehnika pripreme slatkog krumpira može drastično utjecati na glikemijski učinak tog slatkog krumpira", objašnjava Sapola za mbg.

Naime, pečenje slatkog krumpira može povećati njihov glikemijski indeks sa 60 na 90 - što je prilično velika razlika. "Kuhanje cijelog slatkog krumpira 20 minuta poklopljenog zapravo je najbolji način za održavanje niskog glikemijskog utjecaja", objašnjava ona.

Nakon što se vaš krumpir skuhao i ohladio, vrijeme je za kreativnost u pripremi. Možete se odlučiti za zdraviju pripremu - pire krumpir. Ili ako ste spremni zaroniti u jesen, juha od slatkog krumpira može poslužiti kao savršena hrana za utjehu.

U svakom slučaju, upiti ćete sve hranjive tvari slatkog krumpira, dok potencijalno minimalizirate skok šećera u krvi. A ako biste radije ispekli svoj slatki krumpir? I to je u redu: ovo hranjivo povrće može se pohvaliti brojnim zdravstvenim dobrobitima, čak i ako uzrokuje blagi porast glukoze. Naime, batat je pun antioksidansa i minerala, kao i vitaminom A, vitaminom C, manganom, vitaminom B6, magnezijem, i kalijem.