Superhrana za hormone

Liječnica Integrativne medicine dr. Aviva Romm, preporučila je glavnu namirnicu za žene u 40-ima i 50-ima. Slatki krumpir bogat hranjivim sastojcima. U nastavku Romm objašnjava što ovu namirnicu čini superhranom pogodnom za hormone.

Zašto jesti slatki krumpir u 40-ima i 50-ima?

Evo u čemu je stvar: kad razina estrogena i progesterona počne padati (što se počinje događati negdje unutar ova dva desetljeća), probava često postaje otežana. Naravno, svačije je tijelo različito, ali Romm primjećuje da "žitarice postaju teško probavljive".

Batat vam, međutim, može pomoći da se zasitite zdravim, cjelovitim ugljikohidratima: "Batat je sjajan za vašu probavu", kaže Romm. "Lako je probavljiv."

To je zato što korjenasto povrće ima izuzetno visoko otporni škrob, vrstu ugljikohidrata koja je posebno korisna za zdravlje crijeva. Putuje tankim crijevom bez potpune probave, a dok otporni škrob dođe do debelog crijeva, fermentira i služi kao prebiotik .

I kao dodatak zdravstvenim blagodatima, slatki krumpir također je pun antioksidansa i minerala - na što je, napominje Romm, još važnije obratiti pažnju kad napunite 40. Bogat je i  vitaminom A, vitaminom C, manganom, vitaminom B6, magnezijem, i kalijem.

Zaključak

Slatki krumpir možete jesti u bilo kojoj dobi - a ako probavljate žitarice bez imalo problema, nastavite ih konzumirati. Zapravo, cjelovite žitarice (poput smeđe riže, quinoe i heljde) izvrsne su za održavanje sitosti. Ali ako imate problema s probavom jer vam razina hormona opada, Romm kaže da će vam škrobni batat možda moći pomoći u tome.

Izvor: mindbodygreen