1. Što (i koliko) jedete

Obrok s visokim udjelom ugljikohidrata pokreće porast inzulina. "Kad ta razina inzulina dosegne vrhunac nakon jela, to može dovesti do pada šećera u krvi - što će, razumljivo, dovesti do toga svima poznatog pada energije nakon ručka – moždane magle i umornog tijela", kaže dr. Uma Naidoo, nutricionistička psihijatrica, profesionalna kuharica, nutricionistica i autorica.

2. Nepoznate alergije i nedijagnosticirana stanja

Ta neugodna, iscrpljujuća "moždana magla" nakon obroka s glutenom može ukazivati na stanje poput celijakije, posebno ako je upareno s neugodnim simptomima, glavoboljom ili migrenom. Pa opet, možda ste samo osjetljivi na gluten. "Čak i kod ljudi bez celijakije, istraživanje otkriva da magloviti um, glavobolja ili bolovi u tijelu nakon što pojedu gluten mogu ukazivati na prisutnost ne-celijakijske osjetljivosti na gluten", napominje Naidoo.

Mogli bi postojati i drugi nedijagnosticirani uvjeti koji pogoršavaju pad energije nakon ručka. Ako vam je osjećaj umora nakon svakog obroka (ili cijelo vrijeme) prilično tipičan, možda je dobro razgovarati sa svojim liječnikom.

3. Neredoviti obroci

Postoje dokazi koji povezuju neredovite obroke s povećanim umorom, a jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija obilnog ručka nakon preskakanja doručka zapravo doprinosi manjem protoku krvi u mozgu. Ne samo da to otežava fokusiranje, već može dovesti i do umora. "Bez pravilnog protoka krvi, mozak čuva svoje ključne funkcije i mogli bismo postati pospaniji", kaže Naidoo. Dakle, ako izostavite doručak kao dio isprekidanog posta, razmislite o laganom mini obroku.

4. Pijete alkohol uz obrok

Izdajnički umor još je primjetniji ako uz obrok pijete alkohol. "Iako čaša finog vina može nadopuniti vaš obrok, alkohol djeluje kao depresiv središnjeg živčanog sustava," kaže Naidoo. "Tako da čašica više može pridonijeti osjećaju umora nakon obroka."

5. Nedovoljno spavate

Ako ste već umorni, obrok može učiniti da se osjećate još više iscrpljeno. Naidoo objašnjava da je to zato što bi vam mogla biti narušena i sposobnost metabolizma šećera, pa čak i apetit. 

5 načina za sprječavanje umora nakon obroka

Postoje jednostavni koraci kako biste održali razinu energije visokom i umanjili osjećaj pospanosti nakon obroka: 

1. Upravljajte makro ravnotežom

Naidoo savjetuje prilagodbu obroka - posebno smanjenje ugljikohidrata i uključivanje hrane bogate proteinima i vlaknima. "Čineći to, optimiziramo hranjive sastojke koji održavaju razinu šećera u krvi stabilnom. I proteini i vlakna poboljšavaju kontrolu glikemije. Također obrok bogat vlaknima znači dodatnu brigu za crijeva." Također postoje dokazi da vegetarijanska prehrana s dovoljnim količinama zdravih masti smanjuje pospanost nakon obroka.

Evo i Naidooinog profesionalnog savjeta: "Istraživanja sugeriraju da uključivanje octa u obroke bogate ugljikohidratima može poboljšati kontrolu glikemije i, nakon toga, spriječiti umor nakon obroka."

2. Naspavajte se

Nedostatak sna oslabljuje metabolizam, ali postoje dobre vijesti. "Samo jedna noć dovoljnog sna može smanjiti negativne učinke", kaže Naidoo. I ukratko, drijemanje nakon ručka može učiniti čuda.

3. Držite se redovitih obroka

Mnogo je kontradiktornih informacija kada je riječ o prehrani, ali jedno je jasno - važno je redovito jesti. "Tijelo se najbolje ponaša dok radi po dosljednom rasporedu za spavanje, budnost i obroke", kaže Naidoo. "Ovo potiče uravnoteženu energiju, stalnu krv koja hrani mozak i odgovarajuće znakove gladi - a sve to doprinosi optimalnoj budnosti i mentalnoj jasnoći."

Drugim riječima, redoviti obroci mogu vam pomoći da spriječite umor.

4. Pokrenite se

Redovito vježbanje ima mnogo pogodnosti, a glavna među njima je poticaj energije. Posvetite se redovnom kretanju tijela, vježbajući 30 minuta svaki dan. Ali imajte na umu, čak i šetnja nakon ručka može biti dovoljna da održi razinu energije visokom.

5. Pijte vodu

Čak i minimalne razine dehidracije mogu pridonijeti osjećaju umora. Ispijanje vode tijekom dana jednostavan je način da budete budni.

Zaključak

Naidoo napominje da je jedan od stupova nutricionističke psihijatrije tjelesna inteligencija, što jednostavno znači obraćati pažnju na znakove vašeg tijela prije, tijekom i nakon jela. Svjesno jedenje daje nam priliku da stvarno procijenimo što nam odgovara, a što ne i što može dovesti do pada energije nakon obroka.

"Usredotočite se na dodavanje šarenog povrća i voća bogatog vlaknima i antioksidansima u obrok", kaže Naidoo za mbg. "Dodane hranjive tvari odbijaju umor, a vlakna održavaju crijeva zdravima, što zauzvrat potiče i zdravlje mozga."