Čaj od bazge priprema se od osušenih, zrelih bobica koje se kuhaju u vodi i zatim procijede. Dobiveni napitak ima slatko-kiselkast okus s blagim zemljanim notama.

Osim dodavanja šećera, okus čaja može se popraviti dodatkom:

  • cimeta
  • đumbira
  • soka od naranče
  • meda (dodaje se nakon kuhanja)

Nutritivne vrijednosti

Jedna šalica zrelih bobica bazge (u čaju je broj nešto manji) sadrži približno:

  • Kalorije: 106
  • Proteini: 1 g
  • Masti: 1 g
  • Ugljikohidrati: 27 g
  • Vlakna: 10 g
  • Šećeri: 0 g

Cijele bobice bazge sadrže brojne vitamine i minerale, a jedna šalica zrelih bobica bogat je izvor:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Kalcija
  • Željeza

Iako su bobice bazge hranjive, nije ih sigurno jesti sirove. Umjesto toga, uživajte u njima kao u čaju.

Ublažavanje simptoma gripe

Neka su istraživanja pokazala da ekstrakt bazge može pomoći u ublažavanju simptoma gripe i prehlade – skraćujući njihovo trajanje i ublažavajući težinu simptoma.

Prevencija bolesti

Istraživanja su pokazala da biljka bazge sadrži velike količine tvari koje reguliraju metaboličke procese u tijelu, a smatra se da konzumacija ovakvih spojeva može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Jačanje imunološkog sustava

Bazga je bogata polifenolima, vrstom antioksidansa. Antioksidansi štite stanice od oštećenja koje može dovesti do bolesti, a pomažu u:

  • smanjenju rizika od nastanka tumora
  • jačanju imunološke funkcije
  • snižavanju krvnog tlaka
  • regulaciji razine šećera u krvi