Kao i klasična verzija mediteranske prehrane, zelena mediteranska dijeta ograničava dnevni unos kalorija na 1.200–1.400 za žene i 1.500–1.800 za muškarce. Znanstvenici koji su osmislili dijetu naglašavaju i važnost tjelesne aktivnosti, piše Health.

Bilo koja biljna verzija mediteranske prehrane može se nazvati „zelenom“, ali za službenu verziju potrebno je uključiti nekoliko specifičnih namirnica:

  • 3–4 šalice zelenog čaja dnevno
  • 100 g Mankai vodene leće – biljke bogate bjelančevinama i polifenolima (antioksidansima)
  • 28 g oraha

Zelena mediteranska prehrana uključuje voće, povrće i drugu biljnu hranu, a ma i posebne dodatke kao što su zeleni čaj, Mankai vodena leća i orasi. Ova prehrana, razvijena 2020. godine, smatra se još korisnijom za zdravlje srca od standardne verzije.

Što jesti?

Osim posebnih dodataka, jede se i hrana uobičajena za tradicionalnu mediteransku prehranu:

  • Svježe voće i povrće
  • Orašasti plodovi i mahunarke
  • Maslinovo ulje, začinsko bilje i začini
  • Cjelovite žitarice

Povremeno je dozvoljen i obrok s mesom, ribom ili jajima, no često se ti izvori proteina zamjenjuju tofuom, mahunarkama, orasima ili kvinojom.

Hrana koju treba izbjegavati:

  • Maslac
  • Hranu s puno dodanog šećera
  • Prerađeno i crveno meso

Primjeri obroka

Cilj je jesti više biljne hrane, a manje životinjskih i prerađenih proizvoda. Primjer dnevnog jelovnika može izgledati ovako:

  • Doručak: Pola šalice zobenih pahuljica s voćem i cimetom te šalica zelenog čaja
  • Ručak: Smoothie od Mankai leće s jednom šalicom voća ili povrća, šakom badema i jednom šalicom nezaslađenog biljnog mlijeka
  • Međuobrok: Šaka oraha i šalica zelenog čaja
  • Večera: Porcija pečenog losoa sa špinatom, smeđom rižom i šalicom zelenog čaja

Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su duži period pratile ovu prehranu imale niži krvni tlak i LDL ("loš") kolesterol u usporedbi s onima na standardnoj prehrani. Također, jedno istraživanje pokazalo je da su osobe na zelenoj mediteranskoj dijeti izgubile dvostruko više visceralne masti od onih na tradicionalnoj verziji.