Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a neke od njihovih ključnih zdravstvenih prednosti su održavanje zdravlja sinusa, snižavanje visoke temperature i održavanje zdravlja kože te lijepog tena.

Moderna znanost potvrdila je mnoge benefite o sirupu od bazge u tradicionalnoj medicini. Sadrži malo kalorija i pun je dijetalnih vlakana, što pomaže probavi, a također je izvrstan izvor važnih hranjivih tvari za imunološki sustav, navodi WebMD.

Osim toga, sirup od bazge može koristiti vašem zdravlju na niz drugih načina, kao što su:

  1. Zatvor: Bazga je bila jedan od glavnih sastojaka korištenih u kliničkom ispitivanju mogućih tretmana za zatvor. Tretman koji je uključivao bazgu pokazao se učinkovitim laksativom, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li bazga imati isti učinak kada se uzima izolirano.
  2. Liječenje prehlade: Bazga se u narodnoj medicini mnogo hvali kao učinkovit lijek za prehladu. Razne studije provedene su o tome i potvrdile su mnoge od tih tvrdnji. Na primjer, u velikoj studiji putnika u zrakoplovu koji su iskusili simptome prehlade tijekom ili nakon putovanja, ljudi koji su koristili bazgu imali su značajno smanjenje i duljine i težine svojih bolesti.
  3. Protuupalni učinci: Bazga sadrži antocijanin koji djeluje kao snažan protuupalni antioksidans. Antocijanin smanjuje štetu koju oksidativni stres može uzrokovati kada se slobodni radikali metaboliziraju u tijelu.

Sirup od bazge nudi pregršt zdravstvenih prednosti, ali tradicionalno sadrži veće količine šećera zbog čega nije pogodan za svakoga. U nastavku s vama dijelimo recept za izvrstan sirup od ove ljekovite biljke s puno boljim sastavom.

Sastojci:

  • 2 l filtrirane vode
  • 20 svježih glavica bazge
  • 2 neprskana limuna
  • 85 g limunske kiseline (može i manje – po ukusu)
  • 400-600 ml javorovog sirupa ili meda. Ako koristite med, neka bude domaći i dodajte ga nakon hlađenja da ne izgubi ljekovita svojstva.

Priprema:

  • U velikom loncu zagrijte vodu dok ne dođe skoro do vrenja, ali da ne proključa.
  • Maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu, oguljenu koricu limuna, limun narezan na kolutove i lagano protresene cvjetove bazge.
  • Pokrijte lonac i ostavite da stoji na hladnom mjestu 24 sata.
  • Nakon toga procijedite tekućinu kroz čistu gazu ili kuhinjski ručnik postavljen preko cjedila u veliku posudu.
  • Kada je sirup procijeđen, dodajte javorov sirup ili med.
  • Dobro promiješajte da se sve sjedini, a zatim ulijte u sterilizirane boce.
  • Čuvajte u hladnjaku do 4 tjedna.

Javorov sirup ima niži glikemijski indeks od bijelog šećera i ne zahtijeva zagrijavanje, a med dodaje blage ljekovite kvalitete i cvjetne note. Ako želite još blažu varijantu, koristite manje zaslađivača i sirup kao koncentrat – razrjeđujte ga što više kada ga konzumirate.