Jedan od najpoznatijih prirodnih zaslađivača dobiva se iz drveta javora, najčešće u Sjevernoj Americi - naravno, riječ je javorovom sirupu. Mnogi ga biraju kao zdraviju alternativu rafiniranom šećeru zbog njegove svestranosti. Prije svega, javorov sirup savršeno se sljubljuje s toplim palačinkama, svježim voćem ili čak pićima. Kava, čaj ili čak kokteli također su još bolji uz dodatak ovog prirodnog zaslađivača.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition, dokazano je da javorov sirup nije samo ukusna, nego i korisna zamjena za šećer, jer nudi brojne zdravstvene prednosti. 

Koje su zdravstvene prednosti javorovog sirupa?

Istraživanje iz 2024. godine objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo je da zamjena rafiniranog šećera javorovim sirupom može regulirati krvni tlak, smanjiti količinu visceralne masti te povećati broj korisnih crijevnih bakterija.

Sadrži brojne hranjive tvari, uključujući mangan, riboflavin, cink, magnezij, kalcij i kalij.

Kako uključiti javorov sirup u prehranu?

Evo nekoliko prijedloga kako zamijeniti rafinirani šećer javorovim sirupom:

  • Stavite ga u kavu za smanjenje gorčine
  • Dodajte malo javorovog sirupa u zobenu kašu ili jogurt za prirodnu slatkoću zdravog doručka
  • Pomiješajte ga sa svježim voćem i uživajte u ukusnoj voćnoj salati
  • Koristite ga u pečenju umjesto bijelog šećera
  • Premažite povrće ili ribu prije pečenja za savršenu glazuru

Smiju li ga svi koristiti?

Javorov sirup ima specifičan miris i blago slatkasti karamelasti okus, a po gustoći se nalazi između meda i agavina sirupa.

U pravilu, ne sadrži nikakve konzervanse i može se dugo čuvati u staklenoj posudi. Osim što ima visok udio minerala, sadrži i visok glikemijski indeks, zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima.