Od kroničnog nadutosti do neobjašnjivih osipa, zagovornici tvrde da izbacivanje namirnica bogatih histaminom, poput zrelog sira, vina i fermentirane hrane, vodi do boljeg osjećaja. Ipak, liječnici zbog određenih razloga ipak upozoravaju na oprez prije priklanjanja ovoj dijeti, navodi Well+Good.

Što su histamini?

Prema dr. Purvi Parikh, certificiranoj alergologinji i imunologinji iz Allergy and Asthma Networka, histamin je kemijska tvar koja se oslobađa kada tijelo ima alergijsku reakciju.„Kada se oslobodi histamin, aktiviraju se različiti dijelovi imunološkog sustava, što uzrokuje simptome alergijske reakcije“, objašnjava ona.

Histamini ne samo da pomažu u borbi protiv infekcija i izazivaju alergijske reakcije, nego i potiču proizvodnju želučane kiseline te djeluju kao neurotransmiteri – kemijski glasnici u mozgu. Dok su histamini sasvim prirodan i normalan dio tjelesnih funkcija, neki ljudi na njih reagiraju negativno jer ih tijelo ne može učinkovito razgraditi.

Namirnice koje obiluju histaminom

Histamin se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, a razina mu raste kako hrana stari ili fermentira. Pravilno skladištenje hrane je ključno, a zamrzavanje usporava stvaranje histamina bolje od običnog hlađenja.

Svakodnevne namirnice koje konzumiramo često obiluju histaminom, a to su:

  • Suhomesnati proizvodi
  • Dimljena riba
  • Zreli sirevi
  • Kombucha
  • Alkohol
  • Patlidžan
  • Špinat
  • Rajčica
  • Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir)
  • Fermentirani proizvodi od soje (miso, soja umak)
  • Školjke

Prema dr. Parikh, osobe koje imaju urtikariju (koprivnjaču), kronične autoimune bolesti, alergije, astmu, sindrom aktivacije mastocita ili mastocitozu, možda bi imale koristi od prehrane s malo histamina. No, dodaje da postoji malo znanstvenih dokaza koji potvrđuju učinkovitost takve prehrane, iako pacijenti često subjektivno prijavljuju poboljšanje.

Dijeta s malo histamina

Umjesto da iz prehrane izbacite sve izvore histamina, preporučeno je da se prvo usredotočite na način pripreme hrane, skladištenje i izbjegavanje najčešćih izvora histamina (poput zrele i fermentirane hrane). Kuhanje kod kuće i brzo zamrzavanje ostataka može pomoći.

Preporučene namirnice s niskim udjelom histamina:

  • Svježe meso
  • Svježa riba (odmah zamrznuta)
  • Jaja
  • Tikvice
  • Mrkva
  • Zelena salata i ostalo lisnato povrće (osim špinata)
  • Jabuke
  • Kruške
  • Borovnice
  • Riža
  • Kvinoja
  • Integralni kruh
  • Zob

Iako prehrana s malo histamina može pomoći osobama s dokazanim intolerancijama ili mastocitarnim poremećajima, ona nije potrebna svima. Prestroga dijeta može dovesti do nepotrebnih nutritivnih nedostataka pa se prije uvođenja novih planova prehrane preporučuje obavezan razgovor sa stručnjakom.