Operacija, često laparoskopska, često se koristi za uklanjanje žučnih kamenaca, dok lijekovi i posebna dijeta također mogu pomoći u liječenju ovog problema, piše Healthline.

Neki ljudi sa žučnim kamencima ne osjećaju nikakve simptome, ali kod drugih se simptomi mogu manifestirati na ovaj način:

bol u gornjem desnom dijelu trbuha, osobito nakon obroka i masne hrane
probavne smetnje
plinovi
nadutost
mučnina
povraćanje
žutica
vrućica
urin boje čaja

Žene imaju veću vjerojatnost razvijanja žučnih kamenaca nego muškarci, a osobito trudnice, žene koje koriste hormonsku kontracepciju koja sadrži estrogen i osobe koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju koja sadrži estrogen za simptome menopauze. Ostali čimbenici rizika uključuju:

pretilost
brzo mršavljenje
dijabetes
prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima i kalorijama, ali siromašna vlaknima

Ako imate žučne kamence, potrebno je usredotočiti plan prehrane na cjelovitu hranu koja je bogata esencijalnim nutrijentima, poput vlakana. To može uključivati povrće, voće, grah, cjelovite žitarice i nemasne izvore proteina. Žučna dijeta obično se fokusira na smanjenje unosa masti, posebno zasićenih masti i trans-masnih kiselina, jer mast potiče lučenje žuči. Također se preporučuje redovita i umjerena konzumacija hrane te izbjegavanje velikih porcija u jednom obroku kako bi se smanjila stimulacija lučenja žuči.

U nastavku donosimo listu dopuštenih i zabranjenih namirnica za žučnu dijetu.

Dopuštene namirnice:

Povrće (osim onog koje izaziva plinove kao što su kupus i prokulice)
Pileće meso, puretina, riba
Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti
Cijela zrna, žitarice, tjestenina, kruh od cjelovitog zrna
Nemasne juhe i umaci
Ulje i maslac u ograničenim količinama
Voda, biljni čajevi

Namirnice koje treba izbjegavati:

Masna mesa poput svinjetine i govedine
Prerađena hrana bogata zasićenim mastima i trans-masnim kiselinama
Punomasni mliječni proizvodi
Pržena hrana i brza hrana
Jaja i punomasni sir
Alkohol i kofein
Voće i orašasti plodovi (lubenica, dinja, dunja, bademi, orasi, lješnjaci)

Žučna dijeta - jelovnik:

1. dan

Doručak: kajgana od bjelanjaka sa špinatom i tostom od cjelovitih žitarica
međuobrok: Skyr jogurt (običan, nemasni) s borovnicama
ručak: pileća prsa pečena u pećnici na papiru za pečenje s prilogom od mahuna kuhanih na pari i heljde
međuobrok: narezani krastavci i štapići mrkve s humusom
večera: pečeni oslić sa smeđom rižom, pečenim tikvicama i zelenom salatom.

2. dan

Doručak: zobena kaša s bananom, malinama i malo sjemenki (umjereno)
međuobrok: kriške jabuke s malom porcijom svježeg posnog sira
ručak: tortilja sendvič od puretine i povrća
međuobrok: voćni smoothie s nemasnim jogurtom
večera: pečeni bakalar s batatom i špinatom.

3. dan

Doručak: vafli od cjelovitih žitarica s maslacem od badema (1 čajna žličica) i jagodama
međuobrok: svježi posni sir s komadićima ananasa
ručak: salata od kvinoje s miješanim povrćem i pečenom puretinom
međuobrok: miješano orašasto voće (umjereno) i naranča
večera: nemasna junetina u umaku s povrćem i proso.

4. dan

Doručak: smoothie s blitvom, bananom i nemasnim jogurtom
međuobrok: narezani krastavci sa guacamole umakom (umjereno) i pureća šunka
ručak: salata od tjestenine s tunom i povrćem, s dresingom na bazi nemasnog jogurta
međuobrok: namaz od svježeg sira sa začinskim biljem na kruhu od cjelovitog zrna
večera: pečena piletina s pireom od muškatne tikve i ukiseljena cikla.

5. dan

Doručak: kaša od kus-kusa s voćem i maslacem od badema (1 čajna žličica)
međuobrok: krema od svježeg posnog sira i marelica
ručak: juha od leće i wok od povrća i nemasne junetine s rižinim rezancima
međuobrok: narezana mrkva sa tzatziki umakom
večera: pečena orada s bulgurom i mrkvom kuhanom na pari.

6. dan

Doručak: palačinke od banane i zobi sa svježim bobičastim voćem
međuobrok: popečci od zobenih pahuljica i svježeg posnog sira
ručak: pastirska pita s batatom i zelena salata
međuobrok: mješavina badema i brusnice (umjereno)
večera: puretina sa smeđom rižom i pečenim povrćem u pećnici.

7. dan

Doručak: tost od cjelovitih žitarica s humusom i mozzarellom light
međuobrok: muffini od kvinoje i tikvica
ručak: prosotto s povrćem i tofuom
međuobrok: popečci od slanutka i špinata
večera: pečeni oslić i krumpir salata s rikolom.