Niz je hranjivih tvari koje doprinose zdravlju štitne žlijezde, koja igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam, rast i razvoj, rad srca i raspoloženje.
Na štitnjaču, kao i na druge tjelesne sustave, direktno utječe i prehrana te tako postoje namirnice koje pomažu u funkcioniranju štitnjače, ali i one koje joj štete. Evo koje biste namirnice trebali uvrstiti u prehranu:
Kupusnjače (kupus, crveni kupus, kelj, cvjetača, prokulica, brokula, koraba i raštika) parenjem ili kratkim kuhanjem na laganoj vatri u maloj količini vode i kraće od 10 minuta neće izgubiti enzime nužne za pretvorbu i dobru apsorpciju glukozinolata u krv, teže probavljivi ugljikohidrati postat će lakše probavljivi, a smanjit će se i prisutnost goitrogena.
Brazilski orah bogat je selenom, a ovaj esencijalni mineral čuva štitnjaču od oštećenja. Ako pojedemo samo tri brazilska oraha dnevno, unijet ćemo dovoljno selena u organizam.
Alge su izvrstan prirodni izvor minerala, uključujući i jod koji je ključan za pravilan rad štitnjače.
Zeleno lisnato povrće bogato je klorofilom koji je važan za cjelokupno zdravlje, ali i za zdravlje štitnjače jer na sebe veže toksine koji sprečavaju pravilan rad ove važne žlijezde.
Piletina i govedina - Cink je još jedan ključan nutrijent za zdravlje štitnjače, a tijelo ga treba za proizvodnju hormona. Ako uzimate premalo cinka, može doći do hipotireoze. No, ako se razvije, može isto tako doći do manjka cinka u organizmu jer hormoni pomažu apsorbirati ovaj minera.
Jaja - Jedno veliko jaje sadrži oko 16 posto joda i 20 posto potrebne dnevne količine. Ako vam doktor nije savjetovao suprotno, pojedite cijelo jaje jer se većina nutrijenta nalazi u žutanjku.
Riba - kako se jod nalazi u solima i morskoj vodi, istraživanja su potvrdila kako osobe koje žive u unutrašnjosti kontinenta imaju nedostatak ovog nutrijenta. No bez panike, možete stvar riješiti ribom. Pečeni bakalar će sadržavati oko 99 mikrograma joda, tuna u konzervi je isto dobar odabir.