Iako tjelesna težina, razina aktivnosti, stres i genetika također utječu na regulaciju šećera u krvi, zdrav način prehrane ključan je za njegovo održavanje pod kontrolom. Dok neke namirnice, poput onih s visokim udjelom dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata, mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera, druge mogu pomoći u njegovoj stabilizaciji i općem zdravlju, piše Healthline.

Evo kojih 7 namirnica pomažu u sigurnoj regulaciji.

1. Lanene sjemenke

Obiluju vlaknima i zdravim mastima. Mogu smanjiti HbA1c (pokazatelj dugoročne razine šećera).

lanene sjemenke
Shutterstock 

2. Bundeva i sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve, kao i sama bundeva, bogat su izvor vlakana i antioksidansa. Obiluju i zdravim mastima te proteinima koji usporavaju porast šećera nakon obroka.

bundeva
Shutterstock 

3. Brokula i klice brokule

Sadrže sulforafan, biljni spoj koji poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje šećer u krvi. Najbolje ih je konzumirati sirove ili lagano kuhane na pari.

brokula
Shutterstock brokula

4. Kelj

Sadrži vlakna i antioksidanse koji mogu smanjiti šećer u krvi nakon obroka.

kelj
Shutterstock 

5. Bobičasto voće

Maline, borovnice i jagode bogate su vlaknima i antioksidansima koji podržavaju zdravu razinu šećera u krvi.

Smoothie
Shutterrstock 

6. Avokado

Sadrži zdrave masti i vlakna te može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma i stabilizirati šećer u krvi.

avokado
Shutterrstock 

7. Citrusno voće

Unatoč prirodnim šećerima, imaju nizak do srednji glikemijski indeks pa mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.

7 namirnica koje pomažu regulirati šećer u krvi prema mišljenju stručnjaka
Shutterstock