Iako tjelesna težina, razina aktivnosti, stres i genetika također utječu na regulaciju šećera u krvi, zdrav način prehrane ključan je za njegovo održavanje pod kontrolom. Dok neke namirnice, poput onih s visokim udjelom dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata, mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera, druge mogu pomoći u njegovoj stabilizaciji i općem zdravlju, piše Healthline.
Evo kojih 7 namirnica pomažu u sigurnoj regulaciji.
1. Lanene sjemenke
Obiluju vlaknima i zdravim mastima. Mogu smanjiti HbA1c (pokazatelj dugoročne razine šećera).
2. Bundeva i sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve, kao i sama bundeva, bogat su izvor vlakana i antioksidansa. Obiluju i zdravim mastima te proteinima koji usporavaju porast šećera nakon obroka.
3. Brokula i klice brokule
Sadrže sulforafan, biljni spoj koji poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje šećer u krvi. Najbolje ih je konzumirati sirove ili lagano kuhane na pari.
4. Kelj
Sadrži vlakna i antioksidanse koji mogu smanjiti šećer u krvi nakon obroka.
5. Bobičasto voće
Maline, borovnice i jagode bogate su vlaknima i antioksidansima koji podržavaju zdravu razinu šećera u krvi.
6. Avokado
Sadrži zdrave masti i vlakna te može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma i stabilizirati šećer u krvi.
7. Citrusno voće
Unatoč prirodnim šećerima, imaju nizak do srednji glikemijski indeks pa mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.