Odabirom pravih namirnica možemo ne samo nahraniti i osnažiti maternicu, već i značajno utjecati na cjelokupno reproduktivno zdravlje. No, briga o zdravlju maternice ne prestaje s godinama – i nakon 50-e važno je njegovati ovaj vitalan organ.

Prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i kvalitetnim bjelančevinama pomaže u očuvanju funkcije maternice, dok je jednako važno izbjegavati namirnice koje joj mogu štetiti.

Evo koje se namirnice smatraju najvažnijima za očuvanje zdravlja maternice.

1. Bobičasto voće

Borovnice, jagode i maline pune su antioksidansa koji štite stanice i mogu spriječiti rast mioma.

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, indijski oraščići, lan i chia sjemenke puni su omega-3 masnih kiselina i dobrog kolesterola. Smanjuju rizik od mioma i raka maternice.

3. Grčki jogurt

Sadrži puno kalcija i korisnih bakterija (probiotika) koje jačaju maternicu, jajnike i probavni sustav.

4. Lisnato povrće

Špinat, kelj i blitva bogati su željezom, kalcijem i folnom kiselinom. Ove tvari pomažu u održavanju ravnoteže pH i jačanju imuniteta maternice, štiteći je od infekcija.

5. Limun

Sadrži puno vitamina C koji jača imunitet maternice, a započinjanje dana s čašom tople vode s limunom može pomoći u očuvanju zdravlja.

Baš kao što postoje namirnice koje pomažu maternici, postoje i one koje joj mogu štetiti. Evo što bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti:

  • Crveno i prerađeno meso – povezano je s većim rizikom od mioma zbog zasićenih masnoća i mogućih toksina pa ga je potrebno izbaciti u potpunosti.
  • Alkohol – može poremetiti hormonalnu ravnotežu i povećati rizik od mioma pa je dobro svesti ga na minimum.
  • Punomasni mliječni proizvodi – visoka razina zasićenih masti može negativno utjecati na zdravlje maternice
  • Šećer – previše šećera može izazvati hormonalne poremećaje i upale.
  • Kofein – pretjerano konzumiranje utječe na hormone i izaziva upale.