Refluks kiseline događa se kada se želučana kiselina vraća u jednjak, uzrokujući osjećaj pečenja u prsima, poznat kao žgaravica, a to može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), kroničnog stanja koje uzrokuje česte epizode refluksa i žgaravice. Prehrana znatno utječe na stanje jer neke namirnice mogu neutralizirati kiselinu, dok druge – poput masne, začinjene i kisele hrane – mogu pogoršati simptome, piše Health.
GERB je stanje kod kojeg se želučana kiselina često vraća u jednjak – cijev koja povezuje usta sa želucem. Žgaravica, odnosno osjećaj pečenja iza prsne kosti, čest je simptom. Ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, to može biti znak GERB-a, iako ga nemaju svi s ovim stanjem.
Ako imate povremenu ili učestalu žgaravicu, pokušajte s promjenama prehrane - cjelovite žitarice, voće, povrće i nemasni proteini pomažu u ublažavanju simptoma.
1. Đumbir
Sadrži spojeve s protuupalnim djelovanjem i potiče brže pražnjenje želuca.
2. Žvakaća guma
Potiče stvaranje sline koja pomaže neutralizirati kiselinu u jednjaku pa može pomoći gotovo odmah.
3. Hrana bogata vlaknima
Poboljšava probavu i smanjuje rizik od refluksa. Primjeri:
- Voće: jabuke, banane, šljive, bobičasto voće
- Orašasti plodovi i sjemenke
- Povrće: špinat, šparoge, brokula, batat s korom
- Cjelovite žitarice: zob, smeđa riža, kvinoja
4. Med
Oblaže sluznicu želuca i jednjaka te sprječava vraćanje kiseline.
5. Nemasni proteini
Piletina, puretina, riba: pripremajte ih pečenjem, kuhanjem ili na žaru bez masnoća.
6. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti
Manje je vjerojatno izazivaju simptome.
7. Voće koje nije citrusno
Npr. jabuke, banane, grožđe, dinje, kruške.
8. Povrće
Nemasne namirnice koje smanjuju žgaravicu. Primjeri:
- Brokula, karfiol, kupus, špinat
- Mrkva, kukuruz, krastavci, zeleni grah
- Krumpir i batat
9. Cjelovite žitarice
Bogate su vlaknima i pomažu probavi. Primjeri: zob, couscous, kvinoja, kruh od cjelovitog zrna.
Neke namirnice mogu pogoršati žgaravicu, osobito kod osoba s GERB-om:
- Kisela hrana – rajčice, agrumi poput naranči, limuna, ananasa i grejpa.
- Čokolada – sadrži kofein i spojeve koji opuštaju mišić donjeg dijela jednjaka.
- Određena pića – alkohol, gazirana pića, kava i kofeinski napici mogu izazvati refluks.
- Češnjak (osobito sirov) – potiče lučenje kiseline.
- Masna hrana – sporo se probavlja i izaziva žgaravicu. Primjeri: maslac, sir, sladoled, crveno meso.