Refluks kiseline događa se kada se želučana kiselina vraća u jednjak, uzrokujući osjećaj pečenja u prsima, poznat kao žgaravica, a to može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), kroničnog stanja koje uzrokuje česte epizode refluksa i žgaravice. Prehrana znatno utječe na stanje jer neke namirnice mogu neutralizirati kiselinu, dok druge – poput masne, začinjene i kisele hrane – mogu pogoršati simptome, piše Health.

GERB je stanje kod kojeg se želučana kiselina često vraća u jednjak – cijev koja povezuje usta sa želucem. Žgaravica, odnosno osjećaj pečenja iza prsne kosti, čest je simptom. Ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, to može biti znak GERB-a, iako ga nemaju svi s ovim stanjem.

Ako imate povremenu ili učestalu žgaravicu, pokušajte s promjenama prehrane - cjelovite žitarice, voće, povrće i nemasni proteini pomažu u ublažavanju simptoma. 

1. Đumbir

Sadrži spojeve s protuupalnim djelovanjem i potiče brže pražnjenje želuca.

2. Žvakaća guma

Potiče stvaranje sline koja pomaže neutralizirati kiselinu u jednjaku pa može pomoći gotovo odmah. 

3. Hrana bogata vlaknima

Poboljšava probavu i smanjuje rizik od refluksa. Primjeri:

  • Voće: jabuke, banane, šljive, bobičasto voće
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Povrće: špinat, šparoge, brokula, batat s korom
  • Cjelovite žitarice: zob, smeđa riža, kvinoja

4. Med

Oblaže sluznicu želuca i jednjaka te sprječava vraćanje kiseline.

5. Nemasni proteini

Piletina, puretina, riba: pripremajte ih pečenjem, kuhanjem ili na žaru bez masnoća.

6. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

Manje je vjerojatno izazivaju simptome.

7. Voće koje nije citrusno

Npr. jabuke, banane, grožđe, dinje, kruške.

8. Povrće

Nemasne namirnice koje smanjuju žgaravicu. Primjeri:

  • Brokula, karfiol, kupus, špinat
  • Mrkva, kukuruz, krastavci, zeleni grah
  • Krumpir i batat

9. Cjelovite žitarice

Bogate su vlaknima i pomažu probavi. Primjeri: zob, couscous, kvinoja, kruh od cjelovitog zrna.

Neke namirnice mogu pogoršati žgaravicu, osobito kod osoba s GERB-om:

  1. Kisela hrana – rajčice, agrumi poput naranči, limuna, ananasa i grejpa.
  2. Čokolada – sadrži kofein i spojeve koji opuštaju mišić donjeg dijela jednjaka.
  3. Određena pića – alkohol, gazirana pića, kava i kofeinski napici mogu izazvati refluks.
  4. Češnjak (osobito sirov) – potiče lučenje kiseline.
  5. Masna hrana – sporo se probavlja i izaziva žgaravicu. Primjeri: maslac, sir, sladoled, crveno meso.