Osim što je iznimno zdravo, ovo povrće ima i vrlo nisku kalorijsku vrijednost – jedna stabljika sadrži samo 10 kalorija! Posebno je popularan sok pripremljen od stabljike, dok se korijen i listovi mogu konzumirati sirovi ili koristiti kao glavni sastojci zdravih juha, piše Healthline.

Riječ je o celeru koji sadrži protuupalne i antioksidativne spojeve te može podržati probavu. Cijela biljka je izuzetno hranjiva, a ako vas zanima zašto je sok od celera toliko zdrav, pogledajte ovdje.

Evo koje sve benefite za zdravlje pruža celer.

1. Izvrstan izvor važnih antioksidansa

Antioksidansi štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta-karoten i flavonoide, a u jednoj stabljici može se naći barem 12 drugih vrsta antioksidativnih hranjivih tvari.

Također je izvrstan izvor fitonutrijenata koji su dokazano smanjivali upale u probavnom traktu, stanicama, krvnim žilama i organima.

2. Smanjuje upale

Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu.

Celerove sjemenke sadrže oko 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu od upala u tijelu.

3. Podržava probavu

Polusaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, pokazali su smanjenje ulkusa želuca, poboljšanje obloge želuca i moduliranje želučanih sekreta u istraživanjima na životinjama.

Također, celer sadrži visok udio vode – gotovo 95 posto – te obilje topljivih i netopljivih vlakana. Sve te komponente podržavaju zdrav probavni sustav i održavaju redovitu probavu. 

4. Bogatstvo vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom

Kada jedete celer, uživate u vitaminima A, K i C, te mineralima poput kalija i folata.

Također je nizak u natriju, a budući da ima nizak glikemijski indeks, utječe na šećer u krvi sporo i ravnomjerno.

5. Alkalizirajući učinak

S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kisela jela – ne spominjući činjenicu da su ti minerali potrebni za važne funkcije u tijelu.