Osim što je iznimno zdravo, ovo povrće ima i vrlo nisku kalorijsku vrijednost – jedna stabljika sadrži samo 10 kalorija! Posebno je popularan sok pripremljen od stabljike, dok se korijen i listovi mogu konzumirati sirovi ili koristiti kao glavni sastojci zdravih juha, piše Healthline.
Riječ je o celeru koji sadrži protuupalne i antioksidativne spojeve te može podržati probavu. Cijela biljka je izuzetno hranjiva, a ako vas zanima zašto je sok od celera toliko zdrav, pogledajte ovdje.
Evo koje sve benefite za zdravlje pruža celer.
1. Izvrstan izvor važnih antioksidansa
Antioksidansi štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta-karoten i flavonoide, a u jednoj stabljici može se naći barem 12 drugih vrsta antioksidativnih hranjivih tvari.
Također je izvrstan izvor fitonutrijenata koji su dokazano smanjivali upale u probavnom traktu, stanicama, krvnim žilama i organima.
2. Smanjuje upale
Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu.
Celerove sjemenke sadrže oko 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu od upala u tijelu.
3. Podržava probavu
Polusaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, pokazali su smanjenje ulkusa želuca, poboljšanje obloge želuca i moduliranje želučanih sekreta u istraživanjima na životinjama.
Također, celer sadrži visok udio vode – gotovo 95 posto – te obilje topljivih i netopljivih vlakana. Sve te komponente podržavaju zdrav probavni sustav i održavaju redovitu probavu.
4. Bogatstvo vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom
Kada jedete celer, uživate u vitaminima A, K i C, te mineralima poput kalija i folata.
Također je nizak u natriju, a budući da ima nizak glikemijski indeks, utječe na šećer u krvi sporo i ravnomjerno.
5. Alkalizirajući učinak
S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kisela jela – ne spominjući činjenicu da su ti minerali potrebni za važne funkcije u tijelu.