Menopauza je povezana s promjenama u metabolizmu, smanjenom gustoćom kostiju i povećanim rizikom od srčanih bolesti, a također može uzrokovati neugodne simptome poput valunga i nesanice, piše Healthline.

Iako se smatra službeno potvrđenom nakon 12 mjeseci bez menstruacije, prijelazno razdoblje i simptomi povezani s menopauzom mogu trajati godinama. Iako može biti popraćena neugodnim simptomima i povećanim rizikom za određene bolesti, prehrana ima značajan utjecaj na ublažavanje tih simptoma i olakšavanje samog prijelaza.

Postoje dokazi da određene namirnice mogu ublažiti simptome menopauze poput valunga, problema sa snom i smanjenja gustoće kostiju, a evo o kojim je namirnicama točno riječ.

1. Mliječni proizvodi

Pad estrogena povećava rizik od prijeloma kostiju, a mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira sadrže kalcij, fosfor, kalij, magnezij te vitamine D i K — sve važne za zdravlje kostiju. Jedno istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da žene u postmenopauzi koje konzumiraju više mliječnih proizvoda i životinjskih proteina imaju veću gustoću kostiju.

Mliječni proizvodi također mogu poboljšati san jer sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri uspavljivanju i održavanju sna. Neka istraživanja čak povezuju konzumaciju mliječnih proizvoda sa smanjenim rizikom od prerane menopauze.

2. Zdrave masti

Zdrave masti, poput omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći ženama u menopauzi. Viša razina omega-3 masnih kiselina povezuje se s boljim zdravljem kod žena u postmenopauzi.

Izvori omega-3 su masna riba (losos, skuša, inćuni) i sjemenke (lan, chia, konoplja).

3. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice bogate su vlaknima i vitaminima B skupine. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama povezuje se s manjim rizikom od bolesti srca, raka i prijevremene smrti. Žene koje konzumiraju više cjelovitih žitarica, povrća i neprerađene hrane obično imaju blaže simptome menopauze.

Primjeri cjelovitih žitarica uključuju smeđu rižu, integralni kruh, ječam, kvinoju, zob i raž.

4. Voće i povrće

Voće i povrće bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Studije pokazuju da žene koje konzumiraju više voća i povrća imaju manje simptoma menopauze.

Tamne bobice, poput borovnica i jagoda, osobito su korisne, a jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija liofiliziranog praha jagoda smanjuje krvni tlak kod žena u postmenopauzi. 

5. Hrana s fitoestrogenima

Fitoestrogeni su biljne tvari koje u tijelu djeluju slično estrogenu. Unatoč nekim kontroverzama, novija istraživanja sugeriraju da mogu imati pozitivne učinke na zdravlje nakon menopauze, posebice za zdravlje kostiju i kardiovaskularni sustav.

Hrana koja sadrži fitoestrogene uključuje: soju, slanutak, kikiriki, lanene sjemenke, ječam, grožđe, bobičasto voće, šljive te zeleni i crni čaj.

Ograničavanje određenih namirnica može pomoći u smanjenju simptoma poput valunga, debljanja i problema sa spavanjem.

Preporučuje se smanjen unos:

  1. visoko prerađenih namirnica (slatkiši, čips, pržena hrana)
  2. hrane i pića s dodanim šećerom (gazirana pića, energetski napici, kolači)
  3. alkohola
  4. kofeina
  5. hrane s visokim udjelom soli (juhe iz vrećice, suhomesnati proizvodi, pereci)