500 g batata
2 žlice hladno prešanog ulja repice ili suncokreta ili kokosova ulja bez mirisa
1 vrhom puna žlica kukuruznoga brašna
½ žličice mljevenog kumina
½ žličice mljevene ljute paprike ili ¼ žličice kajenskoga papra
½ žličice mljevene dimljene paprike
½ žličice sitne morske soli

za umak
1 zreli avokado
½ limuna, sok
2 žlice tople vode
10-ak listića svježeg bosiljka
sol i svježe samljeven papar

Batate ogulite i narežite na duge štapiće široke 5 - 6 mm. Stavite ih u zdjelu hladne vode. U zdjelici pomiješajte kukuruzno brašno sa svim začinima osim soli. Narezani krumpir ocijedite, dobro isperite vodom (tako ćete ukloniti višak škroba) te posušite kuhinjskom krpom. Krumpiriće rasporedite u široku posudu, najbolje pravokutnog oblika. Nakapajte ih uljem i dobro promiješajte rukama.

Pećnicu zagrijte na 220 °C. U veliku posudu za pečenje stavite komad papira za pečenje. Pomoću malog cjedila narezani batat ravnomjerno sa svih strana pospite mješavinom brašna i začina. Začinjene krumpiriće u jednom sloju rasporedite u posudu za pečenje; pazite da su međusobno razmaknuti da bi postali hrskavi. Pecite 20 minuta pa krumpiriće okrenite i pecite još 15 minuta. Izvadite ih u zdjelu i posolite.

Za umak

Avokado očistite i narežite na komade. Listiće bosiljka natrgajte prstima. Avokado i bosiljak stavite u blender, dodajte limunov sok i 2 žlice tople vode. Smiksajte u posve glatku smjesu te začinite solju i paprom, prema ukusu.