Za 1 ½ šalicu ajvara: 
4 velike crvene paprike
6 manjih svježih feferona
2 luka srednje veličine
5 češnjeva češnjaka
1 ½ žličica soli

Priprema:

Paprikama odstranite peteljke i sjemenke, operite ih i obrišite krpom. Tanko nasjeckajte ili naribajte paprike, feferone i luk te protisnite češnjak. Stavite sve sastojke u zdjelu, dodajte sol pa čistim rukama gnječite smjesu dok povrće ne počne ispuštati tekućinu. Koristite rukavice ako su feferoni jako ljuti jer bi vas dlanovi mogli peći. Prebacite izgnječeno povrće u veću staklenku, snažno pritisnite žlicom da sok prekrije povrće. Malim tanjurom ili poklopcem koji stane u staklenku poklopite povrće (tekućina će se popeti iznad tanjurića) pa stavite na njega nešto teško (bocu s vodom i sl.) da povrće bude pod laganim pritiskom.

Cijelu staklenku prekrijte krpom i pustite da ajvar fermentira barem tjedan dana, najdulje četiri tjedna. Povremeno provjerite površinu tekućine: ako primijetite pjenu ili sitnu plijesan, odstranite ih i nastavite s fermentacijom. Nakon što se razvije okus koji vam odgovara, procijedite povrće (sačuvajte tekućinu), pa izmiksajte smjesu dodajući onoliko tekućine koliko je potrebno da dobijete željenu teksturu.

Ovako pripremljen ajvar može stajati u hladnjaku i dulje od tri mjeseca. Koristite ga kao mali dodatak na tanjuru uz druga jela – pomoći će probavljanju ostalih namirnica. Možete ga i umiješati u varivo pred kraj kuhanja, za fini ljutkasti okus.