Kad sam se prvi put sama 'bacila' na izradu domaće tjestenine, imala sam osjećaj da je to stvarno poseban događaj. Rijetko se tko upušta u tu avanturu jer je gotovih tjestenina, svježih i suhih, na tržištu bezbroj.

Kad nekom spomenete da kod kuće sami radite tjesteninu, zasigurno ćete izazvati uzdahe i divljenje. No ako malo bolje razmislite, to su samo brašno, jaja (i u ovom slučaju, špinat). Tri sastojka uz malo vašeg truda učinit će vas zvijezdom svakog ručka s tjesteninom ili barem ponekog razgovora o ručku!

Sastojci za 2 - 3 osobe:
2 šalice brašna T-850
2 domaća jaja (1 cijelo i jedan žumanjak)
250 g očišćenog špinata
1 - 2 žlice vode (ako treba)
brašno za posipanje
ručni mikser, mašinica za tjesteninu, prozirna folija

Priprema:

Očišćeni špinat stavite u lonac na laganu vatru. Dodajte prstohvat soli i poklopite. Kuhajte nekoliko minuta dok lišće i peteljke skroz ne omekšaju. Prebacite špinat u cjedilo i ostavite da se ohladi. Dobro istisnite što više tekućine iz špinata, inače će tijesto biti previše mekano. Iscijeđenom špinatu dodajte jaje i žumanjak pa ručnim mikserom izmiksajte u pastu.

U zdjelu s brašnom dodajte pastu od špinata i ručnim mikserom miksajte barem 3 minute, da se sve dobro poveže. Uzmite komad tijesta u ruku i stisnite. Ako se dobro drži zajedno i nije presuho, to je to. Ako se lako rasipa, miksajte još minutu dodajući 1 -2 žlice vode. Tijesto ne smije biti ljepljivo, stoga oprezno dodajite vodu!

Stavite smjesu na pobrašnjenu površinu i lagano ga izmijesite da se dobro poveže u kuglu. Spljoštite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se gluten iz brašna opustio. Možete tijesto napraviti dan prije te ga zamotanog pustiti da odstoji u hladnjaku.

Tijesto podijelite u četiri dijela i svaki dio provucite kroz najveći otvor ručne mašinice za tjesteninu, i to nekoliko puta kako bi se tijesto povezalo i dobilo oblik. Zatim smanjujte otvor, korak po korak, dok ne dođete do najmanjeg otvora. Iz ovako razvaljanih traka tijesta režite tjesteninu željene debljine i dužine. Ja najviše volim fettucine - šire trakice.

Tako napravljenu tjesteninu dobro pobrašnite da se ne slijepi, pogotovo ako je nećete odmah kuhati, ili trake tjestenine prekrijte vlažnom krpom da se ne presuše. Tjesteninu kuhajte u puno uzavrele slane vode nekoliko minuta, da bude al dente.

Zeleni rezanci 3
Dunja Gulin Zeleni rezanci 3

Procijedite i poslužite odmah uz odabrani umak. Moja najdraža kombinacija je uz domaću šalšu ili s paštetom od bakalara.