Pripremite predivno hrskavo gluten free tijesto od heljdinog i rižinog brašna s nadjevom od breskvi i šljiva, ili nekog drugog voća ako vam je draže. Pekla sam galette kao i sve kolače na pečenju s parom u svojoj pećnici jer su kolači onda sočniji, a kore hrskavije. A na kraju možete još 5 minuta staviti na ventilator za još hrskaviju koru. Ja tako najviše volim.

Sastojci:
1⁄2 šalice (100 g) veganskog maslaca ili 1⁄2 šalice (120 ml) ekstradjevičanskog kokosovog ulja
1/2 šalice + 1 žlica rižinog brašna i pola šalice heljdinog (ukupno 140 g brašna)
1⁄2 žličice cimeta 1⁄3 žličice sitne himalajske soli 1 1⁄2 žlica (15 g) kokosovog šećera 4 – 5 žlica (60 – 75 ml) ledene vode 1 žlica (10 g) tapioka brašna

Nadjev: 
1 1⁄2 šalica šljiva 1 žlica (10 g) tapioka brašna 1 žličica cimeta 2 žlice (30 ml) agavinog ili javorovog
sirupa 2 šalice tanko narezanih breskvi 3 žlice (30 g) kokosovog šećera

Za posluživanje: 
veganski sladoled od vanilije, po želji

Priprema: 
Kada se radi o tijestu za pitu ili galetu, temperatura je jako važna. Da bi bila fina i hrskava, maslac ili u ovom slučaju kokosovo ulje mora biti dobro ohlađen. Također je poželjno da i ostali sastojci, pa i posuda u kojoj ćete pripremati tijesto, budu ohlađeni. To ipak nije potrebno. Samo je dio s hlađenjem maslaca jako bitan. Nemojte mijesiti tijesto, tek toliko da dobijete oblik lopte, jer bi ga toplina ruku mogla zagrijati.

- prosijati brašno i dodajte ostatak suhih sastojaka u zdjelu
- dodajte kokosovo ulje 
- prstima izmrvite brašno i ulje
- kad ste izmrvili ulje i brašno, dodajte hladnu vodu
- mijesite tijesto vrlo nježno samo da dobijete oblik lopte
- sada kada ste uspješno dobili oblik kugle, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač da se ohladi oko 15 minuta
- u međuvremenu pripremite voće – narežite na tanke ploške
- nakon 15 minuta stavite tijesto na 1 komad pobrašnjenog papira za pečenje i lagano ga poravnajte
- prosijte malo brašna na vrh i pokrijte drugim komadom papira
- nježno razvaljajte tijesto, želimo da bude prilično tanko
- kada se lijepo i ravnomjerno razvalja, pažljivo uklonite gornji papir
- začinite voće, dobro promiješajte dok svi komadi ne budu jednako pokriveni
- stavite voće na razvaljano tijesto u ravnomjernom sloju ostavljajući malo prostora na rubovima
- preklopite tijesto preko nadjeva, učinite to vrlo pažljivo, ali ne brinite, trebalo bi biti malo neuredno
- kada je gotovo, pospite još malo kokosovog šećera na tijesto
- pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, 30-33 min dok ne porumeni

Postupak pogledajte i u videu: