6 kg crvene rog paprike
2 kg patlidžana
2 češnja češnjaka
žličica papra u zrnu
7,5 dl suncokretovog ulja
morska sol
nekoliko manje ljutih feferona
Oprane paprike posložite na lim za pečenje obložen masnim papirom pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad se ispeku, paprike očistite od koštica i kožice i ostavite da se cijede (najbolje preko noći). Patlidžane ogulite, narežite na ploške i ispržite na malo ulja. Ocijeđenu i oguljenu papriku, patlidžane i češnjak sameljite i stavite u veliku pliću posudu za pečenje. Dodajte sol, feferone i suncokretovo ulje.
Sve dobro promiješajte (najbolje mikserom). Pirjajte oko sat i pol uz stalno miješanje. Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu posude i ostane čisti trag. Ajvar spremite u tople sterilizirane staklenke. Ostavite ih neko vrijeme pokrivene na toplome, a kad se ohlade spremite na hladno.