6 kg crvene rog paprike

2 kg patlidžana

2 češnja češnjaka

žličica papra u zrnu

7,5 dl suncokretovog ulja

morska sol

nekoliko manje ljutih feferona

Oprane paprike posložite na lim za pečenje obložen masnim papirom pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad se ispeku, paprike očistite od koštica i kožice i ostavite da se cijede (najbolje preko noći). Patlidžane ogulite, narežite na ploške i ispržite na malo ulja. Ocijeđenu i oguljenu papriku, patlidžane i češnjak sameljite i stavite u veliku pliću posudu za pečenje. Dodajte sol, feferone i suncokretovo ulje.

Sve dobro promiješajte (najbolje mikserom). Pirjajte oko sat i pol uz stalno miješanje. Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu posude i ostane čisti trag. Ajvar spremite u tople sterilizirane staklenke. Ostavite ih neko vrijeme pokrivene na toplome, a kad se ohlade spremite na hladno.