Uporište našeg imunosnog sustava čini vojska crijevnih bakterija. Ti tzv. simbionti kontroliraju probavu, iskorištavaju nutrijente iz hrane i proizvode brojne neuroaktivne supstance (serotonin, dopamin i sl.), popravljajući nam raspoloženje. Ovim našim „podstanarima” naročito pogoduju fermentirane namirnice (lakše se probavljaju), kao i probiotici koji pomažu u izgradnji crijevne flore, dok su im antibiotici najveći neprijatelji!

Sredstva prirodne medicine koja jačaju imunitet:

• bobice: acai, aronija, borovnice, brusnice, goji, camu camu, schisandra, baobab;
• enzimi: papain iz papaje, bromelain iz ananasa, ficin iz smokava, kvercetin iz guave, OPC iz koštica grožđa;
• ljekovito korijenje: đumbir, ginseng, ashwagandha, anđelika, rodiola, korijen sladića, a preporučuju se i kurkuma, cimet i crni kim;
• izdanci i sjemenke: hren, gorušica, izdanci brokule, dragoljub;
• ljekovite gljive: shitake, maitake, reishi, cordyceps, lavlja griva;
• ljekovite alge: spirulina, chlorella, wakame, mjehurasta haluga, smeđe, crvene i AFA alge;
• probiotici: laktobacili i bifidobakterije;
• ljekovite trave (kineska tradicionalna medicina): macina trava, poljska menta, čičak, balončić, ekstrakt cvijeta orlovih noktiju, ostern forzicija;
• mikroelementi i vitamini: cink, vitamin C, D3;
• sredstva iz narodne medicine: propolis, ekstrakt sjemenki grejpfruta, tamjan (Boswellia), OPC i resveratrol.

Ruediger Dahlke u knjizi Zaštita od infekcija” (Laguna) navodi pregršt relevantnih međunarodnih znanstvenih studija koje potvrđujupozitivan učinak navedenih sredstava na imunitet, kao i nekoliko suplemenata na bazi prirodnih sastojaka koji se mogu naći na njemačkom tržištu, a koje i sam koristi (www.ethnomed24.de).