Duša ima svoju putanju, svoj put koji se može znatno razlikovati od puta koji smo naumili u našim ljudskim planovima. Najčešće znamo da smo u skladu sa svojom dušom kada se osjećamo dobro i da smo na pravom putu. Osjećamo mir, a istovremeno sreću i radost u srcu.

Postoje situacije kada, iako nam je izazovno, ipak imamo osjećaj da smo na pravom putu i u skladu s vodstvom svoje duše. Ta situacija je također moguća, jer u putovanju s dušom i intuitivnim vodstvom ne mora sve uvijek biti posuto ružama, čak naprotiv. Naša duša nas može usmjeriti da učinimo korake koji nam nisu nimalo jednostavni kao što je preseljenje, prekid prijateljstava, razvod, novi posao, odlazak u poduzetništvo, zatvaranje vlastite firme i slično. Kada duboko pogledamo u sebe, znat ćemo što je istina i što trebamo. Trebamo biti iskreni prema sebi. Je li taj put lagan? Ne, nije ni najmanje, međutim nagrade su velike.

Kažem nagrade, a pri tome mislim na duhovni rast, na nove ljude koje zbog te promjene upoznamo, nove prilike koje nam se putem otvore… Sve se to ne bi dogodilo da nismo poslušali vodstvo duše. Duša ima svoj plan i ona će nas gurkati u tom smjeru – htjeli mi to ili ne. Ako i dalje ignoriramo vodstvo duše – nastaju posljedice – kao što je bolest, tuga, frustracija, smanjenje radosti i slično. Iznimno je bitno biti iskreni prema samima sebi, i djelovati po vodstvu vlastite duše, tada ćete živjeti svoju puninu i neće biti pitanja: „Što bi bilo da sam se ipak usudila/o …“ Te dvojbe neće biti, jer ćete to ipak napraviti. Duša ima svoj plan s kojim je došla na Zemlju, što joj se prije prepustimo, lakše i brže ćemo ploviti kroz svoje putovanje. Da bi znali koji je sljedeći prvi korak koji vaša duša želi učiniti, probajte sljedeću laganu vježbu. Uzmite si par minuta mira, sami, baš predano. Par puta dublje i svjesno udahnite i izdahnite i kada ste mirni, upitajte se sljedeće pitanje:

„Da me nije strah, ja bih...“ Recite naglas i dovršite rečenicu.

Udahnite, izdahnite par puta, umirite se i odgovorite na ovo pitanje. Bit će više odgovora, neće biti samo jedan. Tako da nastavite odgovarati na ovo pitanje, sve dok ne osjetite da ste došli do kraja, da više nemate ništa za dodati. Tu ćete naći odgovore za sebe što vaša duša dalje želi.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

Kada dobijete svoje odgovore, može vas ganuti, može vas rasplakati, a to je zato što je to direktan kontakt s dušom i onim što jeste. Kada god ovu vježbu napravim, uvijek se iznova oduševim koliko je moćna. Vrlo je jednostavno. Isprobajte! Odgovor vas može i prestrašiti, jer poslušati svoje vodstvo često znači da je potrebno izaći iz zone komfora i napraviti drugačije, a to puno puta znači i ostaviti ono što već imate. To nekada može biti zastrašujuće. Međutim, sjetite se, nagrade su posljedično jako velike.

Za početak je dovoljno imati iskrenost prema sebi, voljnost ići duboko u sebe i svjesnost što je sada ispred vas. Sljedeći korak je hrabrost – živjeti u skladu s planom svoje duše. Za to će trebati možda i duže vremena i resursa. Dobro je uzeti vrijeme i pogledati koji su potencijalni benefiti od nove promjene, od novoga što duša želi iskusiti. Ono što je olakšavajuće i što daje mogućnost za „predah“ je što se duši ne žuri, ona će nas čekati, ali i podsjećati. Duša nas neće siliti, ali neće ni odustati.

Nikolina Balenović je intuitivna i dipl. feng shui savjetnica, a njen PDF vodič „Kako vjerovati svojoj intuiciji“ možete besplatno preuzeti ovdje