Prihvaćanje - zvuči jednostavno, ali ponekad je to najteža stvar koju trebamo učiniti. Težinu stvara značenje koje dajemo toj riječi ili promjena koju trebamo učiniti nastavno na nju. Značenje koje često brkamo s prihvaćanjem je mirenje da nemamo ono što želimo ili nećemo imati. To često nije istina, odnosno možda jest istina za sada, ali kako sa sigurnošću možemo znati da je to istina za zauvijek? 

Kad neku osobu nikako ne možemo prihvatiti, zapravo sebi činimo loše. Uvijek možemo samo sebe mijenjati, drugi se mijenjaju kada i ako žele. Ako situaciju koja jest, ne prihvaćamo, opet sebi činimo loše, a to najčešće prati i bol u tijelu. Kada znamo da nam se nešto ne sviđa, i kada prihvatimo da je za sada tako (ne znači zauvijek), tada se iz tog mira prihvaćanja možemo otvoriti i čuti što nam je činiti dalje ili koja osoba nam može pomoći da proširimo vidike.

Najteže prihvaćanje je kada izgubimo voljenu osobu, jer tu stvarno nema povratka u stari oblik. Dolazi do transformacije, nove veze u novom obliku. Ta promjena nije lagana i stoga prihvaćanje nije lagano, ali nam ta situacija pomaže osvijestiti podršku koja je oko nas u raznim oblicima, možda ne uvijek u onom obliku koji točno želimo, ali je sigurno tu. Također, ovdje je potrebno puno ljubavi, suosjećanja, nježnosti i strpljenja prema samima sebi.

I naše, nekada neizdržive situacije, u svojoj konačnici imaju svoje dragulje. Neki su izazovi jako teški za prihvatiti, ali što prije prihvatimo i krenemo u smišljanje plana kako dalje s onim što imamo i s onim što jesmo, prije ćemo se micati, učiti i raditi svoju svrhu.

Neprihvaćanje stvara grč u tijelu i bol. Također, prepuštanje očaju, vodi nas u energiju beznađa. Možemo biti neko kratko vrijeme u tim emocijama, ali onda se moramo ustati i krenuti gore. Rješenje je u prihvaćanju i širenju unutarnjeg znanja i unutarnjeg osjećaja „sve je ovo za neko više dobro“. Prihvaćanje je prepuštanje višem vodstvu da nas vodi u smjeru za naše najviše dobro, te radu na akcijama koje nam stvaraju najveću radost i, naravno, usmjerenost prema životnim prioritetima. 

Ako ne vidite rješenje za svoje izazove, isprobajte sljedeće: 

1. Prihvatite da sada ne znate rješenje. 
2. Osvijestite emociju, prihvatite je i na taj način iz negativne transformirajte u neutralnu. 
3. Nikako se u ovoj fazi nemojte uspoređivati s drugima. 
4. Odustanite od borbe sa sobom i priče kako ne znate što da radite. 
5. Uđite u osjećaj otvorenosti uz afirmativnu izjavu: „Otvaram se kako bih bolje vidio/vidjela i spoznao/spoznala rješenje“

Rješenje može doći u obliku jasnoće kroz viziju, misao ili osjećaj, ili može uz misao na neku drugu osobu, koja vam može pomoći. Za svaki problem postoji rješenje. Što je problem veći, rješenje može biti iscjeljenje duše i/ili iscjeljenje karme, a nekada je rješenje transformacija. Ipak, najčešće rješenje je oboje: iscjeljenje i transformacija. Na putu do tamo, budite nježni prema sebi uz znanje da ste voljeni, zaštićeni i da će sve biti dobro.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

Nikolina Balenović je intuitivna i dipl. feng shui savjetnica, a njen PDF vodič „Kako vjerovati svojoj intuiciji“ možete besplatno preuzeti ovdje.